Радмановић: Жељко и Харис све на своју руку

БАЊА ЛУКА – Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић упозорио је да чланови Предсједништва из реда бошњачког и хрватског народа углавном раде, говоре и понашају се самоиницијативно, дјелујући само у име свог народа и политичке странке којој припадају, упркос усаглашеним принципима спољне политике БиХ. Коментаришући посљедњи испад хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића, који […]

петак, октобар 30, 2009 / 12:14

БАЊА ЛУКА – Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић упозорио је да чланови Предсједништва из реда бошњачког и хрватског народа углавном раде, говоре и понашају се самоиницијативно, дјелујући само у име свог народа и политичке странке којој припадају, упркос усаглашеним принципима спољне политике БиХ.

Коментаришући посљедњи испад хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића, који је демонстративно отказао посједу Шведској због пуштања на слободу бивше предсједнице РС Биљане Плавшић, Радмановић је рекао да је та посјета отказана због разлога који немају апсолутно никакве везе ни са чим.

"То су, назовимо их тако, дјечје слабости у функционисању државе. Ето, деси се да појединац преко ноћи приватно закаже некакву посјету некој земљи, па је онда сутрадан медијски на сва звона откаже и то због разлога који немају апсолутно никакве везе ни са чим", рекао је Радмановић .

Он сматра да ће БиХ споро излазити из овакве ситуације и да ће још дуго зависити од приватних интереса појединаца, а таквих има и у Предсједништву и Министарству иностраних послова БиХ.

"Мораћемо да се почнемо понашати као модерно друштво, у коме се мора понашати у складу са Уставом, законима и споразумима, како домаћим, тако и међународним. Без обзира да ли се то неком свиђа или не. Када дођемо у ту фазу, неће се десити да један функционер прича само у име свог народа и своје политичке партије, јер би тиме нарушио принципе јединствене спољне политике", појаснио је Радмановић.

Он је подсјетио да је до сада високи представник углавном санкционисао једну или евентуално двије стране, дајући крила трећој, односно једном броју политичара из Сарајева да раде против властитог устава, а да се не боје никакве казне.

Радмановић је рекао да ће такви појединци моћи да буду кажњени тек када оде високи представник, те да би Уставни суд могао да реагује на такве ствари.

Он је оцијенио да је недавни иступ турског шефа дипломатије Ахмета Давутоглуа у Сарајеву нешто врло тешко за БиХ и Балкан, али и за ЕУ.

"На моје чуђење, до сада нико од званичника земаља региона и ЕУ није реаговао на то. Сматрао сам својом обавезом да то уврстим на дневни ред сједнице Предсједништва. Међутим, нисам добио подршку остала два члана Предсједништва БиХ", додао је Радмановић.

Према његовим ријечима, Давутоглуова изјава да се Турска спрема да обнови отомански Балкан није ништа друго до чиста освајачка, империјалистичка тежња.

"Рећи да је Сарајево њихов град, да им је судбина иста, морам рећи да то тражи посебну пажњу ЕУ у цјелини и свих сусједа БиХ. Ипак, најтеже је за БиХ. Сигуран сам да ће на то неко реаговати из Европе и сусједних земаља, али је жалосно што не реагује нико из Сарајева", истакао је Радмановић.

Он је навео да је питање референдума о уласку у НАТО у било којем дијелу БиХ искомпликовано због присуства међународне заједнице.

"Референдум се у БиХ може провести само у случају да се о одређеном питању изјашњавају народи и ако се релевантни представници конститутивних народа договоре да то буде заједнички пројекат, што у овом случају није могуће. Неке процјене, када је у питању НАТО, показују да је сада у РС релативно мала подршка НАТО савезу, док је у ФБиХ већа. О томе ће се морати изјаснити и Народна скупштина РС", нагласио је Радмановић.

Он је рекао да је оно што је понуђено у такозваном бутмирском процесу потпуно неприхватљиво, а наставак тог процеса било би само ново мучење и исцрпљивање и политичара и грађана, али и одвлачење пажње од оног што је најважније, а то је економска стабилност и развој.

"БиХ може добити предсједника и два потпредсједника, али са јасно дефинисаним овлаштењима. Не може добити предсједника који самостално одлучује о спољној политици, употреби Оружаних снага, међународним уговорима… У оваквој констелацији односа у БиХ није могуће да један човјек одлучује о употреби Оружаних снага, без обзира из којег је народа, нити је могуће да један човјек одлучује о спољној политици, због већ поменутих проблема", рекао је Радмановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *