Радмановић: Сарајево је етнички чисто

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић рекао је да је чињеница да су сарајевски Срби малтретирани, убијани и протјерани, те да је Сарајево етнички најчистији град у БиХ, па и шире. "Тачно је да их /Србе/ данас можете на прсте избројати и да, и они који су ту, чекају да се иселе јер […]

понедељак, април 30, 2012 / 08:22

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић рекао је да је чињеница да су сарајевски Срби малтретирани, убијани и протјерани, те да је Сарајево етнички најчистији град у БиХ, па и шире.

"Тачно је да их /Србе/ данас можете на прсте избројати и да, и они који су ту, чекају да се иселе јер немају посла ни услова за останак", рекао је Радмановић за "Глас Српске", наводећи да је ситуација у Сарајеву потпуно другачија од оне каквом је приказују бошњачки политичари.

Говорећи о заоштравању реторике из Сарајева према Републици Српској и њеним званичницима, Радмановић је истакао да стални притисак за централизацијом још више раздваја БиХ и чине нестабилним овај простор и регион у цјелини.

"Да имамо изворни Дејтон не бисмо имали проблема. Овако смо добили један народ који мисли да је читава земља њихова и који хоће да доминира и по својим идејама тумачи прошлост, садашњост и будућност што ствара проблеме. Ти проблеми се огледају у стварању отпора друга два народа и јачају њихову жељу за самосталношћу", рекао је Радмановић.

Говорећи о усвајању Приједлога закона о буџету институција БиХ, Радмановић је рекао да буџет БиХ није смањен, већ да је са 905 милиона марака без спољног дуга повећан на 950 милиона КМ.

"Иако се то овог пута није догодило остајем при ставу да морамо ићи у смањење Оружаних снага и дипломатско-конзуларне мреже. Многе развијеније земље то раде. Кад-тад Бошњаци ће схватити да то морамо учинити јер БиХ не може издржати да плаћа оволики број војника", додао је Радмановић.

Радмановић је истакао да на путу ка ЕУ приоритети БиХ треба да буду попис становништва, као и промјена Устава БиХ у вези са пресудом у случају "Сејдић и Финци", односно усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима.

"Једино рјешење је да се прихвати једноставан приступ који нуди Српска. Крупније промјене Устава не могу проћи. То смо рекли неколико пута, а они /неке бошњачке политичке странке/ и даље на томе инсистирају и одбијају нас од ЕУ", додао је Радмановић,

Коментаришући недавне поруке са трибине Вијећа бошњачких интелектуалаца да је Република Српска геноцидна и парадржавна творевина, а да је њен предсједник Милорад Додик попут Адолфа Хитлера, Радмановић је рекао да су поремећени односи вриједности у друштву довели су до тога да појединци сами себе називају интелектуалцима, а да је то што износе неспојиво са оним што се дешава данас и што је било у прошлости.

Радмановић је рекао да је поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић један од главних реметилачких фактора у БиХ. "Надам се да ће то схватити и у Исламској заједници и да ће предстојеће промјене довести до смиривања ситуације", додао је Радмановић, напомињући да и други великодостојници Исламске заједнице у региону желе да се баве политиком и да би то могло још више да поремети односе.0 КОМЕНТАРА

  1. Mamicu li ti tvoju lopovsku i bezobraznu! Smrdonja pijani, gledaj ti kako se živi u md rs. Šta ste uradili od naroda ! Gola bijeda i sirotinja. Niko ne radi , gade jedan. Opljačkali ste nas md fašistička bando, nije nas opljačkao niko iz SA, niti reis. Vas treba povješati, majku vam lopovsku, šta ste radili od nas. Dabome da treba smanjiti diplomatsku mrežu pjanduro, ali firer nas pljačka i otvara diplomatske akademije, agencije i puni ih vašom djecom… Koliko para su nas koštali aerodromi kojih nema niti će kada biti. Fašististička banda i ubice svoga naroda ste vi. Sjeme vam se crno zatralo!

  2. Господин Радмановић је у праву, само никада није рекао, као ни било који други политичар, да се одавде никада и није покушало с озбиљнијом намјером помоћи људима да се врате у Сарајево..

  3. Ово и јесте наша трагикомедија, кад неписмени шабани воде политику нашег народа и оне ствари које представљају историјску неправду нанесену нашем народу, промовишу на крајње непристојан начин, вулгаран, исто као да се ради о неком тамо афричком племену, а не нашем аутентичном изворном српском народу!?

    Зар није цинизам кад џукела радмановић и џукац додик са циничним подсмијехом говоре како је у Сарајеву више кинеза него Срба? Шта је ту њима смијешно? Умјесто да то подигну на ниво колективне свијести и колективне националне обавезе, да је дејтонски потпис и његови потписивачи су нанијели неправду српском народу, коју ћемо кад тад исправити, умјесто тога они се на сву ту нашу националну несрећу цинички клеберају!x-(

  4. Мислим да би наши политички представници требали да престану да саучествују у измишљању приче о онима „на брду“ и онима „испод брда“, и да се информишу о догађајима у Сарајеву током рата!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *