Пухалац: Рафинерија послује по закону

БАЊА ЛУКА – Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац изјавио је да су пословање и производња у Рафинерији нафте у Броду у складу са важећом законским и подзаконским актима у Републици Српској и БиХ. "Регуларност њиховог пословања ничим не може бити доведена у питање", рекао је Пухалац Срни, реагујући на изјаву замјеника […]

понедељак, септембар 27, 2010 / 18:25

БАЊА ЛУКА – Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац изјавио је да су пословање и производња у Рафинерији нафте у Броду у складу са важећом законским и подзаконским актима у Републици Српској и БиХ.

"Регуларност њиховог пословања ничим не може бити доведена у питање", рекао је Пухалац Срни, реагујући на изјаву замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ Садика Ахметовића да се тренутно врши незаконит промет течних горива из бродске рафинерије.

Пухалац је истакао да је покретање производње у Рафинерији нафте у Броду један од најзначајнијих пројеката, не само за РС, већ и за БиХ у цјелини.

Пухалац је додао да се у регуларност рада и планове за унапређење производње, као и у значај који овај капацитет има за привреду БиХ, лично увјерио и министар Ахметовић приликом посјете Рафинерији.

"Тада је /Ахметовић/ изнио свој позитиван став према овом пројекту уз увјеравања да га треба подржати", подсјетио је Пухалац.

Он је изразио увјерење да ће значај овог капацитета за привреду РС и БиХ превладати друге побуде и предизборне калкулације и да ће Рафинерија наставити успјешан рад и планирана улагања која би до краја 2015. године требало да износе око 530 милиона евра.

Ахметовић је позвао надлежне инспекцијске органе да зауставе даљи промет у БиХ течних горива из Рафинерије нафте у Броду уз наводе да се из те рафинерије у овом тренутку врши незаконит промет течних горива која не задовољавају стандарде ЕУ, јер о томе не постоји одлука Савјета министара БиХ.

Одлука о квалитету течних горива за бродску рафинерију истекла је у јуну и продужена је до краја августа, а у међувремену је формирана комисија Савјета министара БиХ, која је предложила коначну одлуку о квалитету течних горива у складу са директивама ЕУ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *