Пуђдедодик: Ми остајемо, референдум нек бјежи, крива је опозиција

Странке владајуће већине намјеравају да суспендују одлуку НСРС о одржавању референдума о суду и тужилаштву БиХ. А што одлучи већина…

понедељак, новембар 6, 2017 / 11:18

Ако не буде спектакуларних обрта, ово ће бити други пут да се са тим референдумом ради иста ствар. Одлука је суспендована и 2011. након посјете Кетрин Ештон, када је избачена парола о структуралном дијалогу, што је 2015. Додик назвао преваром, јер такав дијалог важи само за земље у процесу придруживања ЕУ. Додуше, то је Ештонова рекла 2011. али тада се то није хтјело или жељело видјети.

Друга занимљивост је да се истрајава на причи да се од референдума не одустаје, већ се он одгађа до повољније прилике. Иста прича се говорила и 2011. када је референдум суспендован у НСРС. Међутим, 2015. одлука из 2011. није, лаички речено, одмрзнута, већ је изгласана нова.

Позиција је те 2015. била узрдажана на гласању, тражећи од Додика да објасни које правне кораке ће произвести референдум, изражавајући сумњу да ће нови референдум бити нова прилика за Додикову личну трговину. Подсјећања ради, након отказивања референдума 2011. процес против Додика је из институција у Сарајеву је пребачен у тужилаштво Републике Српске, гдје је, погађате, убрзо ослобођен.

Трећа занимљивост је дневнополитичко сваљивање кривице на опозицију, „која је против референдума“, иако јавно позива да се од њега не одустаје (а 2015. у НСРС је била уздржана). Политички актери власти своје “тактичко повлачење” оправдавају недостатком консензуса, што је пријесна лаж, имајући двије чињенице:

 

 • Ако је за референдум потребно јединство свих странака, зашто 2015. нису одустали од гласања у НСРС, када су видјели да опозиција није за референдум под условима који се тада нуде?
 • Сам Милорад Додик је 19.09. 2017. приликом најаве суспендовања одлуке о референдуму, рекао да се то ради због промијењених међународних односа. Шта више, већ тада је прилично отворено најавио да ће, упркос разлогу који је навео, за отказивање оптужити опозицију.

 

– Уколико се одлучи да се објави ТАЈ референдум, ми ћемо у неколико наредних дана, имајући у виду консталацију у окружењу, међународне односе, разговоре са европском унијом… Дакле не треба нико да се брине, ми смо као већина која је изгласала референдум спремни да уђемо у скупштину и суспендујемо тај референдум. Искључиво јер разумијемо околности и контекст – рекао је Додик.

Супротно од свега како се до тада понашао и говорио, Додик је рекао да је консталација међународних прилика таква да “не трпи никакав авантуризам”. Затим је волшебно открио тактику кога окривити за брисање ципела референдумом.

– Није проблем да ми ову одлуку повучемо, да је суспендујемо, на некој од наредних сједница Народне скупштине, али наш став и закључак ће НАРАВНО бити, да није постојао укупан консензус и да за то нису опозиционе партије, које за њега нису ни гласале.

Овде имамо два исказа од којих је један сигурно чиста лаж. Или се референдум отказује због међународних околности, или због тога што не постоји консензус свих странака. Будући да је Додик сам у виду дигресије рекао да ће “њихов став бити да није постојао консензус”, тако да нема дилеме шта је истина, а шта “став”.19 КОМЕНТАРА

 1. Није Додик крив ни тзв. политичарима, ни тзв. новинарима, а ни тзв. политичким аналитичарима што су политички незрели и не разумију се у политичку игру и не познају дубину разлога и суштину тога зашто се нешто каже у једном тренутку, а онда нешто потпуно супротно томе у другом тренутку и зашто се једном донесе једна, а други пут сасвим друга одлука која дерогира ону претходну, итд. Пошто не разумију сву комплексност те игре, најбоље им је да шуте, а не да оптужују некога за кукавичлук, лицемјерје и слично…Само се проваљују…

 2. Оно што многи неће или нису у стању да запазе, је да није само Додик промијенио мишљење.

  Опозиција, која 2015.године није подржала референдум, сада тражи да се референдум одржи. То је, по мени, промјена става.

  Додик је своју промјену става образложио. То је факат, а да ли се некоме његово образложење свиђа или не свиђа је други пар опанака.

  Опозиција своју промјену става није образложила.

  Колико ми се чини једино је Чавић остао при ставу из 2015. године. Чак је својим образложењем на неки начин подржао образложење Додика о осјетљивости одржавања референдума у садашњем европском политичком тренутку (Каталонија).

  Понављам, опозиција је показала тоталну глупост јер је дозволила да се Додик без посљедица, чак и као побједник, извуче из веома неповољне ситуације по њега лично и СНСД као партије.

  Ко у Додиковим очима, гестикулацијама и ријечима није видио и чуо одушевљење што је глупа опозиција пристала на ову причу, нема појма о политици.

 3. Ово је оно о чему говорим. Да нализирамо:

  ЧАВИЋ: “Priča da ga samo suspenduju pada u vodu. Dodiku, Nedeljku Čubliroviću i skupštinskoj većini je saopćeno da će RS biti izolovana i da će joj biti zabranjena finansijska sredstva svih fondova, kao i da će se naći na listi zabrane ulaska u strane zemlje ukoliko usvoje odluku o referendumu. Svi oni koji su se junačili da će izginuti za politički interes RS su pokazali da na to nisu spremni hvatajući se na nepostojeći konsenzus“

  Чавић је на линији оног о чему је синоћ говорио. Њему је јасно какве би биле посљедице да одлука није повучена. Због тога ми је јасно зашто је рекао да ће бити уздржам. Што се мене тиче сасвим коректно.

  ГОВЕДАРИЦА:“Dodik je saopćio javnosti da neće ići u sprovođenje odluke o referendumu jer bi ona mogla dovesti do nesagledivih posljedica i odvesti je u potpuno izolaciju, a samo sedmicu kasnije je shvatio da je razgolićen i pokušao je da kompletnu odgovornost svali na opoziciju. Mi smo tražili da sprovedu odluku o referendumu koja je više od dvije godine stajala skrivena u Službenom glasniku što upućuje da nikada nije ni bila ozbiljna namjera. Ovako nešto se drugi put dešava u NSRS. Zabrinjavajući je veliki stepen političkog primitivizma koji je od NSRS napravio cirkus u kojem Dodik smatra da je glavni žongler, a svi ostalo klovnovi. On je još jednom pokazao u kakvom moralnom rastrojstvu se nalazi i koliko je mentalno neuračunljiv“

  Говедарица, иако има исте информације као и Чавић, а оне се односе на посљедице које би могле проистећи из референдума, неодговорно позива да се референдум ипак одржи. Тиме показује да га посљедице не интересују и да је њему прече да Додик добије додатне санкције, а тиме и РС.

  Моја оцјена је да је Говедарица неодговона политичка будала.

  БОРЕНОВИЋ:“Nismo čuli konkretan razlog za odustajanje od referenduma koji je bilo veliki politički zamajac SNSD-a na izborima. Sjedinica NSRS-a je pokazala ne samo da je njihova politika smetnja budućnosti RS, nego da je bilo kakav poziv na jedinstvo laž i prevara. Vidjelo se da su poslanici SNSD-a postiđeni. Ubjeđeni smo da će sve to vrlo brzo biti prošlost jer kad oni budu prošlost, RS se može nadati normalnom životu“

  Бореновић лаже да Додик није образложио разлоге за одустајање од референдума. Први разлог је навео и сам Чавић, а други је што је тражио сагласност опозиције коју није добио. На срећу није.

  https://www.klix.ba/vijesti/bih/opozicija-u-rs-u-referendum-suspendovan-na-zahtjev-stranaca-koji-su-dodiku-zaprijetili-sankcijama/171107048

  Све у свему, опозиција је изгубила дуел. Чавић је показао дозу озбиљности, Говедарица је будалетина, а Бореновић патолошки лажов.

  Додик је показао да зна повући ручну, да је мајстор да пребаци игру у противничку половину терена, а то најбоље показује Инцко који се данас хвали како је Додик умањио реторику и мање прича о отцјепљењу, а политичке будале не схватају да се тим пребацивањем игре у противничку половину терена најбоље штити сопствени гол или у преводу, све док се прича о томе да ли ће се РС отцијепити или неће, на дневни ред ће све рјеђе долазити тема о укидању РС.

  Ту игру Додик маестрално води, а једини из опозиције који схвата ту тактику је Чавић.

  Остали су будале и лажови.

 4. Слажем се са Симом: Додик вуче маестралне потезе како би се одржао на власти, себе и своју партију. Небитна је ту евентуална политичка, институционална, морална, економска, демографска, културолошка или било каква и која друга цијена за опстанак на власти. Он је тигар политичког дарвинизма, спреман и стићи и утећи, проказати и потказати некога ка душманина али и прихватити сутра као највољенијег, мијењати ставове и емоције спретно и дојмљиво, заузимати ставове ове или оне, дрчно уздигнути главу када треба и понизно је погнути када треба. Опозиција цијела није таква, а камоли неки појединац у њој, недорасли, неинвентивни, нису спремни на жртву као Миле. У томе је његова снага.
  Е, сад, да ли сва та успјешност Милета да се избори поред бескрвне, анемичне опозиције и остане на власти значи и добро за РС, то је скроз нека друга прича…

 5. Шта рећи, коју послуку порати?

  Лично мислим да због 2014 године Додик треба подићи споменик захвалности Босићу и самозваном идеологу СЗП Тадићу.

 6. Sviđa mi se kako kokoš razmišlja. Slično kao i Dodik, bitno je preživjeti danas, koga briga za sutra. Opšte dobro, državnički stav, to za kokoši nije važno, važno je samo izbjeći lonac makar na još jedan dan.

 7. Након јучерашњег састанка с главним тужиоцем Хашког трибунала Сержом Брамерцом, представници неколико центара и удружења несталих, убијених, логораша, жртва злочина и страдалника рата из РС-а изјавили да су разочарани одржаним састанком, те поручили да не мисле вјеровати Хашком трибуналу и његовим подвалама, да им неће више продавати маглу, да су овакви састанци бесмислени, итд.

  Након јучерашње суспензије одлуке о одржавању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ вољом већине у НСРС, представници центара и удружења несталих, убијених, логораша, жртва злочина и страдалника рата из РС-а изјавили да нису они посланици који о томе одлучују тако да немају шта пуно да кажу, да се они не питају о томе, да власт треба да ради свој посао а да они нису ни за да ни за не, итд.

 8. За ово имбецилно стање у Републици Српској, искључиви кривци су људи који су руководили борачком организацијом Српске(част изузецима), од рата, до данас.

  Обичне борце у то нека нико не мијеша, неко их је морао поштено организовати још од 1996 године, све како би они који се питају били под сталном контролом оних који су им својом крвљу омогућили да они после рата постану предсједници, министри,посланици, директори………….

  Да су показали карактер вође борачке организације одмах после првих аномалија након рата и побунили своје чланове на прве пљачке политичара, разних директора и (лопова „БИЗМИСМЕНА“) у својим редовима, друга би се пјесма већ прије 15-20 година пјевала, зар не?

  1. апостроф
   У потпуности се слажем, осим овог (част изузецима), нема изузетака, сви до једнога су испуњавали и испуњавају у првом реду партијске налоге и задатке, па онда што претекне на мрвице.
   Када су и у тим најосетљивијим категоријама, инавлидима, пп…,увели да се права остварују на основу корупције, партијске припадности..,онда је наравно морало доћи и дошло је све до дна…,
   Али прије ће бити да је то стање духа нације него само борачких руководстава.
   Они који предводе цијели народ умјесто да исправљају аномалије, они додатно долијевају уље на ватру и све додатно и потпуно свјесно срозавају.

   1. Немој тако, било је часних појединаца у борачкој, од републичког, до локалног нивоа.
    Нажалост, њихове буне, супростављања и покушаји поштеног дјеловања су мудро дкеловањем удбе анулирана, све по истом шаблону су већином прегласани и на првим сљедећим изборима, ако се нису раније сами повукли, ти људи су у 100% проценту склоњени из руководства.

  2. апостроф
   Говорим о самом врху борачких организација.нарочито у већим центрима и БОРС-у. Многе од њих познајем лично…,све класични партијски кадрови,извршиоци првенствено партијских налога(читај-сакупљачи партијске војске, цијепања и разводњавања), у рату ако су били углавном су то ћате. позадинци, полит-комесари и сл.

   Наравно да по дубини има и осталих, честитих и поштених,правих бораца, али они су углавном тамо где се ништа не пита и не одлучује. Служе као покривалица овим првима.
   Видиш како има ствари гдје се лако сложимо и нормално комуницирамо.!

 9. Posto vidim da je BAJA procitao knjigu od Nikola Makijavelija a to potvrdjuje i jedan komentar iznad ostaje sam da i ja nesto citiram od Makijavelija:

  „Prvi metod za procjenjivanje inteligencije vladara jeste posmatranje ljudi kojima se okružio”.

  Zakljucak se sam namece…

  1. Јандрић је такође дао лијеп опис СТАЊА СТВАРИ читајући цитат из књиге оног психолога.Тренутно се не сјећам имена

 10. Читам коментар : „Осман Ђ. 7. новембра 2017. у 13:02“ у коме се слаже са слагаоцем и каже :

  „Додик вуче маестралне потезе како би се одржао на власти, себе и своју партију.“.

  Прескочити ћу дио у ком велича „тигра“ и прећи на оно што ме посебно дојмило и нагнало на размишљање а то је слиједећа теза :

  „… дрчно уздигнути главу када треба и понизно је погнути када треба!“

  Објавио је „Осман Ђ“ укупно три коментара на ову тему а посљедњим је ваљда желио поентирати пошто је устврдио да су након састанка са Брамерцом и „суспензије одлуке“ чак и представници удружења , страдалника по разним основама , поручили „великом вођи – баји“ :

  „Само ти синко ради свој посао“

  Желио то или не , запитах се : Ко је „Осман Ђ“? Први утисак , још један из плејаде „U“ДБА-ша који „великог вођу – бају“ доведоше на власт и по сваку цјену га желе на истој и сачувати. А онда се , због пјесника Османа Ђикића , запитам : Да није то једна од медијских ведета на РТРС-„U“ којем су Мостар и писање повезница са поменутим Османом?
  Ко би га знао? У сваком случају свако има право да се диви а и увлачи „великом вођи – баји“. Једино што би такав , поштоваоц лика и дјела , требао знати је то да сваки вођа не да треба него мора ПОНИЗНО ПОГНУТИ ГЛАВУ ПРЕД СВОЈИМ НАРОДОМ а не је дрчно уздизати као што је „великом вођи – баји“ обичај. Ту првенствено мислим на све обесправљене и сиротињу које је његов режим довео у такав положај. То , да ли ће погнути главу пред разним страним изасланицима (не памтим да ју је пред неким од њих без унапријед договореног и припремљеног сценарија „дрчно уздигао“) је питање његовог карактера а то је већ друа и јако дуга прича.

  1. Онда ме ниси разумио. Моји коментари на које се позиваш су углавном саркастичне природе, а слика Додика и уздигнуте и оборене главе ми не бјежи из главе. Ево, када је ишао на предизборни митинг ДС-а да дадне подршку Борису Тадићу, грмио је гордо уздигнуте главе како „политички побачаји“ – Тома Николић и Александар Вучић – немају никакве шансе и да су губитници. Постоји снимци, јел тако?
   Неколико година послије у емисији „Ћирилица“, која је такођер била направљена у предизборну сврху али другог кандидата, гост је био Александар Вучић с родитељима, а позван је и Додик. И пита Марић Додика, док то Вучић гледа с побједносним осмијехом (то је незабораван тренутак политичког дарвинизма Милорада Додика, срећа да постоји снимљено па се може увијек погледати, његова воља да политички опстане и одржи себе на власти не познаје границе, најмање моралне, нема ту цијене) „Хоћеш ли гласати Милораде? Јел знаш за кога ћеш гласати“, „Наравно..“, „За кога ћеш гласати?“, „За Александра…“, услужно промрмља Додик пред Вучићем.
   Додик непогрешиво зна када треба да дрчно уздигне главу, а када да је понизно спусти, радило се о странцима или домаћим.
   А народу се то свиђа па гласа за њега.

 11. Османе или „Османе“ , нисте ни Ви пажљиво прочитали мој коментар. Сарказам или не? Прочитао сам Ваш одговор пажљиво па послије тога још једном и још пажљивије. То препоручујем и Вама да урадите са мојим коментаром а са посебним освртом на прву реченицу и видјети ћете да се читав коментар најмање односи на Вас лично (иако бих имао штошта рећи на неке од Ваших коментара). А што се тиче гостовања Вучића а посебно Додика у неким ТВ-емисијама? Зар Ви стварно мислите да толико мало цијеним себе и своје вријеме па да гледам сву ту глуму и преглумљавање? Све што написах иза питања (у посљедњем пасусу) : „Ко би га знао?“ , је суштина коментара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *