Пшеница и пирика могу извући токсичне метале из загађеног тла

Ирина Штангајева, истраживач Одјељења за науку тла и екологију тла Државног универзитета у Санкт Петербургу, изучавала је способност биљака пшенице и пирике, да акумулирају токсичне супстанце. Обе биљке су способне да извуку разноврсне хемијске елементе из тла, те овај налаз указује да се могу користити за учинковито чишћење загађеног земљишта.

петак, 14 августа, 2020 / 12:20

Фронтал.РС сматра да је ово веома важна вијест, те преноси налаз послат са адресе ове установе.

Фитоекстракција је метода коју еколози користе данас за деконтаминацију тла. Чишћење земљишта је комплексан метод оздрављујућих мјера у којим кључну улогу играју зелене биљке, чији је фитоекстракција само један дио, који омогућава детоксикацију кориштењем биљака-хиперакумулатора. Овај метод је релатифно јефтин и не уништава тло, али обично је само једна биљка способна да извуче само један елемент.

"Моје је мишљење да је потрага за новим биљкама које могу апсорбовати један метал – ћорсокак, каже Ирина Штангејева, јер је тло обично загађено са више од једног токсичног материјала. Циљ је пронаћи биљку која може апсорбовати читаву лепезу штетних метала."

"Данас можете наћи доста истраживања о биљкама способним да акумулирају кадмијум, никл, селенијум и неке друге трагове такозваних тешких метала. Многе друге потенцијално отровне метале нисмо добро проучили. Зато сам ја одлучила да за мој рад узмем "непопуларне" бромин, еуропију, скандијум и торијум; елементе чија улога у вези са фиторемедијом је мало позната. Пшеница и пирика су показале способност да извлаче све ове штетне елементе одједном", каже Штангејева.

Треба водити рачуна и о времену кошења, јер је утврђено да биљке у подне имају већу количину извучених елемената него ујутру или навече. Након што се биљке уклоне са третираног тла, могу бити кориштене и поред своје токсичности. У Њемачкој, Швајцарској и САД постоје приватне компаније које прерађују ове биљке и извлаче за човјека токсичне елементе и користе их даље у индустрији.Оставите одговор