Провјера безбједности нуклеарки

Русија и још шест земаља сусједа Европске уније придружиће се чланицама европског блока у спровођењу безбједносних провјера својих нуклеарних централа, саопштила је Европска комисија. "Јерменија, Хрватска, Русија, Швајцарска, Турска, Украјина и Бјелорусија сагласиле су се данас да ће преиспитати своје постојеће и планиране нуклеарне централе, користећи тестове безбједности које је као препоруку развила ЕУ", каже […]

петак, 24 јуна, 2011 / 10:34

Русија и још шест земаља сусједа Европске уније придружиће се чланицама европског блока у спровођењу безбједносних провјера својих нуклеарних централа, саопштила је Европска комисија.

"Јерменија, Хрватска, Русија, Швајцарска, Турска, Украјина и Бјелорусија сагласиле су се данас да ће преиспитати своје постојеће и планиране нуклеарне централе, користећи тестове безбједности које је као препоруку развила ЕУ", каже се у саопштењу, пренјео је Ројтерс.

Националне агенције за нуклеарну безбједност прошлог месеца су се договориле око детаља нових безбједносних тестова у 143 реактора у региону, а 27 земаља чланица ЕУ позвало је остале земље да им се придруже у спровођену сличних провјера.

У оквиру ових тестова провериће се отпорност нуклеарки на земљотресе како би се спријечила криза слична оној која се догодила у јапанском постројењу Фукушима, као и способност реактора да издрже уобичајене опасности попут шумских пожара, хаварија при транспорту и прекида довода електричне енергије.

Комисија је саопштила да ће са наведених шест сусједних земаља тестови безбједности нуклеарки обухватати узајамне провере, тако што ће процену безбедности у једној земљи проверавати стручњаци из других земаља.Оставите одговор