Протести у Хонг Конгу закочили туризам

Број туриста у Хонг Конгу пао је за скоро 40 одсто у другој половини прошле године услед антивладиних протеста и сукоба полиције и демонстраната, извјестава агенција АП.

петак, 17 јануара, 2020 / 09:18

Одбор за туризам Хонга Конга саопштио је данас да је број гостију који посјећују азијски финансијски центар почео да пада у јулу када су избили протести против приједлога закона који дозвољава изручења Кини.

Током последњих шест мјесеци 2019. године, број посјетилаца је пао за 39 одсто у односу на исти период годину дана раније. Генерално, доласци туриста су у цијелој години били мањи за 14 процената.

Привреда Хонг Конга је пала у рецесију, а министар финансија Пол Чан је рекао на једном форуму у понедјељак да влада процјењује да ће економски раст за 2019. пасти на минус 1,3 посто, што представља велики губитак за овај азијски трговински, финансијски и туристички центар.

Највеће губитке претрпили су туризам, угоститељство и малопродаја, при чему је промет у продавницама у октобру и новембру био мањи за 26 одсто у односу на исте мјесеце 2018. године.

Ипак, предсједник удружења хонгкошке туристичке привреде, И.К. Панг, поручио је у данашњем саопштењу, како су пренијели тамошњи медији, да "има потпуно повјерење” у отпорност и привлачност Хонг Конга као свјетске путничке дестинације.

Додао је да је управа туристичког удружења покренула промотивну кампању са специјалним понудама које обухватају хотеле, летове, куповину и атракције.Оставите одговор