Раст кинеске економије најнижи у последње три деценије

Економски раст у Кини је прошле године био најнижи у готово три деценије. Како пише ББЦ, званичне бројке показују да је друга економија свијета порасла за 6,1 посто у 2019. години у односу на годину раније, а то је најмањи раст у посљедњих 29 година.

петак, јануар 17, 2020 / 08:55

Кина се суочава са слабом домаћом потражњом, а осјећа и последице трговачког рата са САД. Влада је имплементирала мјере у посљедње двије године у покушају да се повећа економски раст.

Оваква ситуација је резултат тензија са САД, које трају готово двије године, али има наде да ће доћи до побољшања сарадње с Американцима. Ове седмице су Вашингтон и Пекинг потписали "прву фазу” договора о трговини.

Као одговор на нижи економски раст очекује се да ће Пекинг примијенити мјере стимулације чији је циљ ублажити успоравање економског раста као што су смањење пореза и омогућавање локалним владама да продају велике количине обвезница за финансирање њихових инфраструктурних програма.

Банке су такође охрабрене да дају веће кредите, посебно малим фирмама. Нови кредити у домаћој валути су достигли рекорд прошле године те износе 2,44 билиона долара.

Досад се економија споро развијала, а раст инвестиција је пао на рекордно ниске нивое. Историјски гледано, Кина је доживјела много већу економску експанзију у првој деценији 21. вијека, прецизније, двоцифрен процентуални раст.

Но, иако је стопа од 6,1 посто најмања у готово три деценије, много је већа у односу на друге водеће економије. Америчка централна банка је напримјер прогнозирала да ће америчка економија ове године нарасти за 2,2 посто.Оставите одговор