Пронађена непозната слика Леонарда да Винчија

Неугледна и наизглед безвриједна слика коју је прије шест година на аукцији предмета из једне заоставштине купио конзорцијум америчких дилера умјетнина заправо је дјело Леонарда да Винчија и данас би на тржишу лако достигла цијену од 200 милиона долара, пише лондонски "Телеграф".

среда, 6 јула, 2011 / 13:01

Ријеч је о слици на дрвету "Салватор Мунди" (Спаситељ Свијета) која приказује Исуса Христа који у једној руци држи глобус док другом благосиља и која се сматра једним од најзначајнијих открића у умјетности у посљедњих 100 година. Слику су анализирали и аутентификовали стручњаци Метрополитен музеја у Њујорку који су је процијенили на 200 милиона долара.

"Слика је дјеловала као копија. Била је у јако лошем стању и дјеловала сабласно", казао је један од стручњака који су је прегледали. "Када су са ње скинути накнадни слојеви боје, појавило се оригинално, изузетно деликатно дјело и сви смо се сложили да је то Леонардов рад", додао је он.

Слика има веома интересантну историју. Њен први власник био је енглески краљ Чарлс I, а затим његов потомак Чарлс II. Касније јој се губи траг, да би се поново појавила у XIX вијеку у власништву Френсиса Кука. Године 1958, продата је на аукцији за свега 45 фунти, али као дјело Ђованија Болтрафија, једног од Да Винчијевих ученика.

"Славатор Мунди", који помало подсјећа на Мона Лизу, биће представљен заједно са другим дјелима славног италијанског мајстора у оквиру изложбе под насловом "Леонардо да Винчи, сликар на миланском двору" која ће од 9. новембра бити приређена у Националној галерији у Лондону.