Пронађен древни мајански храм

Међународни тим археолога пронашао је 1.600 година стар мајански храм посвећен "ноћном сунцу" на врху пирамидалне гробнице у шумама сjеверне Гватемале, у близини границе са Мексиком. "Сунце је кључни елемент код Маја", рекао је вођа тима, археолог Стивен Хјустон. "Оно је нешто што се рађа сваког дана и продире у све шупљине, попут краљевске моћи", […]

недеља, 22 јула, 2012 / 15:26

Међународни тим археолога пронашао је 1.600 година стар мајански храм посвећен "ноћном сунцу" на врху пирамидалне гробнице у шумама сjеверне Гватемале, у близини границе са Мексиком.

"Сунце је кључни елемент код Маја", рекао је вођа тима, археолог Стивен Хјустон. "Оно је нешто што се рађа сваког дана и продире у све шупљине, попут краљевске моћи", додао је Хјустон који је професор на Универзитету Браун.

Археолози кажу да је храм највјероватније изграђен у част вође који је сахрањен у пирамидалној гробници Дијабло. Ријеч је, највјероватније, о оснивачу прве Ел Соц династије под именом ПаЧан или "утврђено небо".

Мајанска цивилизација се простирала на територији данашњег јужног Мексика, Гватемале, Хондураса, Ел Салвадора и Белиза и на врхунцу моћи била је између 250. и 900. године нове ере.

Храм је, показала су испитивања, изграђен негдје између 350. и 400. године.

Богато је декорисан са масивним штуко маскама високим метар и по које показују фазе сунчевог кретања са истока ка западу, а осликану штуко фриз је, према ријечима тима, "невјероватан", преноси АФП. Више од половине храма још треба да се истражи, каже вођа пројекта Томас Гарисон са Универзитета Јужна Калифорнија.

"Храм је вјероватно имао 14 маски на врху фриза али је до сада документовано њих осам", тако да ће ископавања морати да се наставе, рекао је археолог Един Роман.

Тим стручњака из Гватемале и САД на налазишту Ел Соц ради од 2006. али је храм пронађен прије три године.