Пронађен дио Аменхотепове статуе

Египатски археолози пронашли су дио статуе фараона Аменхотепа Трећег за кога се вјерује да је деда чувеног краља-дјечака Тутанкамона, изјавио је шеф египатских старина Захи Хавас. "Статуа, старa 3 000 година, пронађена je у близини сјеверног улаза у храм Аменхотепа Трећег и приказује краља како сједи на пријестолу са Амуном, богом Сунца", рекао је Хавас. […]

субота, 2 октобра, 2010 / 18:42

Египатски археолози пронашли су дио статуе фараона Аменхотепа Трећег за кога се вјерује да је деда чувеног краља-дјечака Тутанкамона, изјавио је шеф египатских старина Захи Хавас.

"Статуа, старa 3 000 година, пронађена je у близини сјеверног улаза у храм Аменхотепа Трећег и приказује краља како сједи на пријестолу са Амуном, богом Сунца", рекао је Хавас.

Горња половина статуе од црвеног гранита пронађена је на мјесту гробног храма Аменхотепа Трећег у јужном граду Луксору.

"Пронађена статуа, која је висока 135, а широка 95 центиметара фантастична је због детаља црта лица", рекао је Хавас.

Археолози вјерују да је статуа у пуној величини била висока око три метра.

Посљедњих година, велика количина предмета и дијелова статуа од црвеног гранита пронађена је у храму Амнехотепа Трећег, у Луксору.

Аменхотеп Трећи је владао Египтом између 1390. и 1352. године прије нове ере.

Према резултатима тестова ДНК и скенирања главе чувеног краља дјечака, он је скоро сигурно деда Тутанкамона.

Тутанкамон, 12. египатски фараон, владао је од 1333. до 1323. године прије нове ере у раздобљу названом Ново краљевство.

Рођен је 1341. године, а на пријесто је ступио са само девет година. Умро је у 18. години, а до данас се не зна да ли је умро природном смрћу или је убијен.

Научници су утврдили да је пред саму смрт Тутанкамон имао веома тежак прелом ноге као и маларију. Осим тога, вјерује се да је његовој смрти допринио генетски поремећај који је имао, јер је рођен из инцестуозне везе.Оставите одговор