Kина купује грчке обвезнице

АТИНА – Кина намјерава да купи грчке државне обвезнице, изјавио је кинески премијер Вен Жиабао током дводневне посјете Грчкој. "Кина је уз помоћ девизних резерви купила и планира да купи још грчких државних обвезница", рекао је Вен новинарима у Атини, додајући да је Грчка предузела ефикасне мјере за превладавање кризе. Он је додао да ће […]

субота, октобар 2, 2010 / 18:56

АТИНА – Кина намјерава да купи грчке државне обвезнице, изјавио је кинески премијер Вен Жиабао током дводневне посјете Грчкој.

"Кина је уз помоћ девизних резерви купила и планира да купи још грчких државних обвезница", рекао је Вен новинарима у Атини, додајући да је Грчка предузела ефикасне мјере за превладавање кризе.

Он је додао да ће Кина уложити велики напор да подржи земље еврозоне и Грчку да превазиђу кризу, изражавајући спремност Пекинга да помогне.

"Када је Грчка у невољи Кина је спремна да пружи сву неопходну помоћ", рекао је Вен.

Он је истакао да Пекинг жели да продуби стратешке односе са Грчком и да је спреман да повећа увоз грчких производа.

Вен је рекао да је подршка ЕУ и Међународног монетарног фонда /ММФ/ Атини дала позитивне резултате и да је увјерен да ће се грчка економија опоравити у складу са глобалном привредом.

"Грчка мора сама да превлада кризу", рекао је Вен напомињући да је Атина највећи пријатељ Пекинга у ЕУ.

Кинески премијер је истакао да ће Кина дати пет милијарди долара у грчко-кинески фонд за бродоградњу, као и да ће увећати инвестиције у луку Пиреј.

Грчка, која је добила помоћ од ММФ-а и ЕУ, жели да се врати на тржиште наредне године.

Грчки премијер Јоргос Папандреу рекао је да је Кина спремна да инвестира у Грчку, у тешко вријеме за ову земљу.

Он је додао да Кина и Грчка имају стратешки однос, као и да ће Пекинг имати значајну улогу у преобликовању глобалног финансијског система.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *