Програм за бољитак са СДП, СДА и ХСП

Предсједници СДП БиХ Златко Лагумџија, СДА Сулејман Тихић, ХСП Звонко Јуришић и Народне странке „Радом за бољитак“ Младен Иванковић Лијановић данас су у Сарајеву представили документ о заједничком дјеловању ове четири странке у наредном мандатном периоду. Они су истакли да се ради о искључиво програмском документу. Наводећи да имају формалну и квалификовану већину за формирање […]

понедељак, децембар 20, 2010 / 14:07

Предсједници СДП БиХ Златко Лагумџија, СДА Сулејман Тихић, ХСП Звонко Јуришић и Народне странке „Радом за бољитак“ Младен Иванковић Лијановић данас су у Сарајеву представили документ о заједничком дјеловању ове четири странке у наредном мандатном периоду.

Они су истакли да се ради о искључиво програмском документу.

Наводећи да имају формалну и квалификовану већину за формирање власти у Федерацији БиХ, они су констатовали да власт на нивоу БиХ не могу формирати без странака из Републике Српске, у првом реду без СНСД и СДС.

На конференцији за новинаре, на којој је представљен документ „Основе за формирање власти у ФБиХ и платформа заједничког наступа у институцијама БиХ у мандатном периоду 2010-2014“, речено је да наставак конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ треба одгодити док се не виде реакције осталих странака на овај документ и док се не формира парламентарна већина.

„Сматрамо да би најбоље било за земљу да се направи једна конзистентна структура и да државна и ентитетске власти буду из исте политичке групације, јер се на тај начин може најбрже ићи напријед“, рекао је Лагумџија.

Говорећи о самој платформи, лидер СДП Златко Лагумџија поручио је да се ради о програмском документу у којем су наведене четири странке покушале идентификовати капиталне проблеме и механизме за њихово рјешавање.

"Расподјелу позиција, која ће бити у складу са изборним резултатима и етничким квотама ријешићемо посебним документом", најавио је Лагумџија, тврдећи да није разговарано о мјесту предсједавајућег Савјета министара.

Лидер СДА истакао је да платформа предвиђа конзистентно отклањање одређених конструкционих грешака које постоје у Вашингтонском и Дејтонском споразуму када су у питању равноправност конститутивних народа и дискриминација осталих народа и грађана.

„Залагаћемо се да се уведе принцип ротације по етничком принципу на позицијама предсједника Предсједништва БиХ, предсједника Савјета министара, предсједника Представничког дома и Дома народа, сви на мандат од четири године, с тим да сваки конститутивни народ мора бити заступљен на једној од ових позиција“, рекао је Тихић.

Наводећи да је предвиђена етничка ротација на овим позицијама, Тихић је истакао да ће се оваквим рјешењем избјећи приче „о некаквим џентлменским споразумима“.

Тихић је, говорећи о државној имовини, рекао да сва имовина из сукцесије имовине СФРЈ прво мора прећи на БиХ, а тек онда на ниже нивое, док је Лагумџија додао да ће подјела државне имовине бити рјешавана посебним законом.

Предсједник СДА је најавио да на могући указ којим би предсједник Републике Српске Милорад Додик прогласио закон о статусу државне имовине има спреман захтјев Уставном суду БиХ за оцјену тог указа.

„Сматрам да има странака у РС које доста овога могу прихватити, чак и када је у питању измјена Устава“, закључио је Тихић.

Јуришић сматра да усвојена платформа ставља у институционалну равноправност све народе у БиХ, па и Хрвате.

Лијановић: Немамо времена за губљење

„Вријеме је да грађани Босне и Херцеговине добију адекватно политичко водство које ће нас извести из дужничког ропства и повести у ЕУ интеграције. Ми прије свега желимо градити међуетничку сарадњу, економски опоравак земље, смањење незапослености наших грађана, промјене порезних и потицајних политика као и заштиту домаће производње. Грађани Босне и Херцеговине више немају право на сиромаштво, а наша дјеца заслужују свјетлију будућност. Ми у Народној странци Радом за бољитак на протеклим изборима смо добили легитимитет од грађана из цијеле Босне и Херцеговине и с правом желимо то повјерење да оправдамо у наредне четири године. Не бојимо се одговорности и изазова који су пред нама. На изборе и излазимо да би преузели обавезе и у том правцу представницима свих политичких партија апелујем на што скорију имплементацију изборних резултата јер ова земља више нема времена за губљење. За нас успјех једне власти представља повећање стандарда грађана којим та власт управља“, изјавио је овом приликом Младен Иванковић Лијановић.

СДП, СДА, ХСП и Народна странка „Радом за бољитак“ позвали су остале странке на сарадњу како би се што прије формирале власти на свим нивоима, а посебан позив на придруживање платформи упућен је хрватским странкама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *