Проблем финансијска средства за борце

БАЊА ЛУКА – Новим законом о правима бораца неће бити предвиђено укидање борачког додатка, а измјене ће бити могуће у правцу редефиниције начина његовог кориштења и борачких категорија које ће га примати, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић. "Оно што представља проблем је како обезбиједити адекватна финансијска средства за […]

уторак, 12 априла, 2011 / 07:00

БАЊА ЛУКА – Новим законом о правима бораца неће бити предвиђено укидање борачког додатка, а измјене ће бити могуће у правцу редефиниције начина његовог кориштења и борачких категорија које ће га примати, изјавио је данас министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић.

"Оно што представља проблем је како обезбиједити адекватна финансијска средства за остварење свих борачких права и да пензијски систем РС буде стабилан", рекао је Ђокић након сједнице Предсједништва Борачке организације РС у Бањoj Луци.

Ђокић је истакао да је са представницима БОРС-а заједно констатовано да нацрт закона о правима бораца и Закона о пензијско-инвалидском осигурању не треба одвајати и да се они процедурално паралелно разматрају.

"Влада има обавезу да на крају постигне правично рјешење којим ћемо обезбиједити стабилност пензијског система РС, а са друге стране потпуну заштиту борачке популације", каже Ђокић и додаје да Влада остаје при ставу да у овој години борачка права утврђена важећим законом неће бити доведена у питање и да ће бити довољно средстава да се она изврше.

Он је објаснио да је то реално припадајуће борачко право, али је нагласио да је "сасвим сигурно да има и оних бораца који примају борачки додатак као припадници прве и друге категорије, а да нису били једнаки у свом доприносу у рату", са чим се и представници БОРС-а слажу.

Говорећи о Нацрту закона о ПИО, Ђокић је рекао да ће бити тешко да се промијени старосна граница и број година стажа за одлазак у пензију, јер таква промјена неће допринијети реформисању система. Према његовим ријечима, нацрт овог закона ће сигурно бити завршен до маја, а усвајање се очекује средином године.

"Ово нису системске промјене, ово је параметарска реформа, а суштинско питање је да ли ћемо, као Република, бити у стању да гарантујемо исплату пензија или ће се остати при законском рјешењу из 2000. године", рекао је Ђокић.

Овим законским рјешењем, како је рекао, предвиђено је да се пензије за протекли мјесец исплаћују из средстава прикупљених у Фонд ПИО до тренутка исплате, али је примјена ове одредбе одавно напуштена и Влада одавно помаже пензијском фонду.

"У Србији се 45 одсто средстава у пензијском фонду обезбјеђује из буџета, у РС је то око 20 одсто. У овом тренутку је тешко обезбиједити повећање пензија, циљ нам је да остану редовне на овом нивоу и да се дефицит у наредном периоду умањи", нагласио је министар Ђокић.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Дражен Перендија каже да ће највећи проблем представљати обезбјеђење финансијских средстава за реализацију борачких права, јер се у овом моменту не може гарантовати повећање или задржавање њиховог достигнутог нивоа.

"Настојаћемо да и у новом закону остане категорија повлаштених права на страни борачке популације, јер је борачки додатак у изворном смислу у износу од 12 милиона марака до сада обухватао и запослене и незапослене борце прве и друге категорије", објаснио је Перендија.

Он је додао да постоје дилеме да ли да се додатак задржи само на страни незапослених бораца и бораца чија се предузећа налазе у стечају или да се задржи на старом нивоу, напоменувши да постоје приједлози да се тај новац претвори у посебна намјенска средства за самозапошљавање.

"БОРС је у радној верзији Закона предвидјела борачки додатак у изворном облику, данас смо имали примједбе да борце не треба дијелити на запослене и незапослене и највјероватније ћемо у тој варијанти наступати и према ресорном министарству", рекао је Перендија.

Према његовим ријечима, намјенска средства нису довољна за исплату борачког додатка за 43 000 корисника, али БОРС неће пристати да се само борцима умањују исплате.

"Не може се догодити да буде смањен број корисника, јер су та права већ утврђена правоснажним рјешењима Фонда, али се може десити да средства буду свима процентуално умањена", нагласио је Перендија.0 КОМЕНТАРА

  1. baš su ovi penzioneri i borci dosadni i nerazumni. Šta bi oni htjeli?Nemam, nemamo, male penzije, male, invalidnine, zašto smo se borili… i tako iz dana u dan.O, nrazumni ljudi! Zar ne vidite da je globalna ekonomska kriza zahvatila cijeli svijet?I bogatije zemlje su u problemima.Treba da ste zadovoljni i presretni što imamo sposobnu našu premilostivu vladu i našega voljenog predsjednika koji su nas požrtvovanim radom i svojim sposobnostima doveli da budemo jedna od boljih zemlja u okruženju. Kako bi nam bilo da se ne bore protivkorupcije, nepotizma i kriminala. Pišu pisma, prave tribine, apeluju, smanjuju plate direktorima, ali ne mogu ni oni sve.Strpite se malo.A i šta biste vi od para? Mislite da je zdrava tolika krkancija. Morate biti hrišćani i misliti i na one koji rade za vas i misle ovama. Sramota je da se naši vladari vozaju u lanjskim autima, i avionima.Zbog naših neprijatelja treba da im damo sve, pa neka neprijatelji puknu od muke!A, vi stegnite kaiš. Nije muka do vijeka. A, i penzioneri , razbaškarili se, igraju šah po parkovima, ne misle nikad umrijeti. Hejte, oslobodite Đokića brige, da vas stalno ne prebrojava.Umiritr malo brže.Otslužili ste svoje, napravili, gradili, izborili se za rs. Sada je vrijeme da promijenite svijet, da se naša premilostiva vlada oslobodi briga za penzionere i borce.
    Živjela naša premilostiva vlada i naš voljeni predsjednik! ! !

Оставите одговор