Прњавор: Концерт "Пронија своме граду"

У Прњавору ће вечерас бити одржана фолклорна манифестација "Пронија своме граду", на којој ће се представити око 250 учесника. Манифестација "Пронија своме граду" на најбољи начин показује да игра и пјесма не познају границе, јер су се нашем позиву одазвали ансамбли из Србије, Словеније и Швајцарске", изјавио је предсједник Скупштине Градског културно – умјетничког друштва […]

субота, 7 априла, 2012 / 13:38

У Прњавору ће вечерас бити одржана фолклорна манифестација "Пронија своме граду", на којој ће се представити око 250 учесника.

Манифестација "Пронија своме граду" на најбољи начин показује да игра и пјесма не познају границе, јер су се нашем позиву одазвали ансамбли из Србије, Словеније и Швајцарске", изјавио је предсједник Скупштине Градског културно – умјетничког друштва "Пронија" Прњавор Слободан Милијашевић.

Он је навео да је за вечерашњи концерт пристигло око 250 учесника, који су у највећем броју поријеклом из овог краја и који кроз фолклор чувају традицију свог народа и завичаја.

Предсједник Управог одбора Друштва Љубиша Сибинчић каже да је "Пронија" за пола године постојања остварила изузетан напредак у свом раду, посебно у омасовљавању чланства, те истиче да је концерт организован као знак захвалности на указаној подршци суграђанима, општинским властима и привредницима, који су препознали смисао рада "Проније".

Он је подсјетио да ће се публици представити и фолклорни ансамбл "Вила" из Новог Сада, који слови за једно од најбољих фолклорних друштава у Србији. "Из Швајцарске долазе гости из Сент Галена – фолклорно музичко друштво ‘Извор’, у којем већину чланова чине људи поријеклом из Прњавора. Наши гости ће бити и два друштва из Словеније – ‘Вук Караџић’ Радовљица и ‘Никола Тесла’ из Постојне", рекао је Сибинчић.

Потпредсједник "Извора" из Сент Галена Бранко Ђукић рекао је да ово друштво његује српску културу и игре. "Изводимо 10 кореографија српских игара са простора бивше Југославије, а у протеклих пет-шест година смо прваци фолклорне смотре у Швајцарској. Својим радом настојимо очувати и млађим генерацијама пренијети српску традицију", рекао је Ђукић.

Концерт "Пронија своме граду" биће одржан у спортској дворани "Слога", са почетком у 19.00 часова. Друштво "Пронија" основано је у септембру прошле године и броји око 200 чланова, распоређених у фолклорне и пјевачке секције и оркестар.