Преварени жиранти – социјална категорија

У БиХ има 60 000 преварених жираната, а у удружењу тврде да их има неколико десетина хиљада више који нису никоме пријавили да су отплатили или отплаћују туђе кредите.  Банке немају слуха за преварене жиранте чак и када је евидентно да су лажирани потписи жираната и по неколико пута. За сада нема помака ни у […]

петак, март 4, 2011 / 14:11

У БиХ има 60 000 преварених жираната, а у удружењу тврде да их има неколико десетина хиљада више који нису никоме пријавили да су отплатили или отплаћују туђе кредите.

 Банке немају слуха за преварене жиранте чак и када је евидентно да су лажирани потписи жираната и по неколико пута. За сада нема помака ни у судским случајевима. Чак и мали дио жираната, доведених на руб егзистенције због туђих кредита, који су успјели скупити новац за адвокате, још нису дочекали пресуде у своју корист, јавља Радио "Слободна Европа".

У многим случајевима ријеч је о организованој пљачки грађана у којој су запослени у банкама прихватали украдене или фалсификоване податке и давали и по десетину кредита особама које нису биле кредитно способне. То потврђује случај Јасминке Прибишић, која је била жирант особи за коју је послије сазнала да су она и кћерка подигле 52 кредитна задужења. До сада није забиљежен ниједан случај да су банке кривично гониле своје запослене, уз помоћ којих су људи са просјечном платом у БиХ успјели подићи и до 50 кредита.

Други случај је превара микрокредитних организација, које су на основу личних карти, углавном пензионера, дозвољавале да по неколико различитих људи дижу кредите, а без провјере да ли су документи лажирани. На основу докумената 80-огодишње старице из Какња, која се потписује отиском прста, пет различитих људи дигло је кредите у висини 200.000 КМ. Старица више не прима ни фенинг од пензије, а за људе који су се окористили никад није ни чула.

Пензионер Рамиза Мезет, пристала је да буде жирант комшиници, али се испоставило да је комшиница њене документе прослиједила и другима. Рамизи се данас одбија пола минималне пензије коју прима, а комшиница јој пријети смрћу ако неком каже за то.

Пензионер Мирсад Бунић желио је да буде жирант пријатељу, али због мале пензије то није могао. Међутим, његов пријатељ је ипак узео податке и успио подићи кредит у банци, а да Бунић није ни знао за то.

Сви ови људи обраћали су се разним институцијама, али ни у једној нису наишли на разумијевање. Све су то разлози због којих је 18 унесрећених жираната дигло руку на себе и извршило самоубиство, а банке су донијеле одлуку да у том случају породица жиранта насљеђује дуг, док се дужници шепуре са нелегално стеченом имовином.

Предсједник Удружења преварених жираната Џенана Хаџимахмутовић рекла је да БиХ хитно мора бити промијењено законодавство, али и донесене мјере којим би била извршена ревизија незаконитих кредита подигнутих преваром људи. Према њеним ријечима, неопходно је обрнути слијед догађаја и потраживања – да се новац тражи од дужника, а никако од жиранта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *