Престонице културе 2011. су у Финској и Естонији

Главни град Естоније Талин и фински град Турку су културне престонице Европе у 2011. години. У Талину ће током 2011. бити организовано 250 различитих манифестација и фестивала под мотом "Приче из мора”. Идеја водиља људи у Талину је посебна повезаност града с морем, чији потенцијал до сада није искоришћен јер је приобаље у центру града […]

понедељак, 3 јануара, 2011 / 18:15

Главни град Естоније Талин и фински град Турку су културне престонице Европе у 2011. години.

У Талину ће током 2011. бити организовано 250 различитих манифестација и фестивала под мотом "Приче из мора”.

Идеја водиља људи у Талину је посебна повезаност града с морем, чији потенцијал до сада није искоришћен јер је приобаље у центру града током совјетске ере било затворено и контролисала га је војска, што Талин као културна престоница жели да промијени.

У организационом одбору кажу да се и данас на обали још налази стари затвор са погледом на море, а плажу испред њега желе да претворе у „један километар културе” – тај километар културе би требало да буде срце културне престонице и управо ту би требало да се одржи највећи број манифестација.

Естонија жели да се 2011. представи као модерна европска земља, чему ће допринијети и прелазак на евро, који је ступио на снагу од 1. јануара.

Власти у Талину желе да у 2011. повежу будућност са традицијом, тако ће естонски Фестивал пјесме, који се одржава сваких пет година, ове године бити одржан годину дана раније јер је хорско пјевање у Естонији традиција дуга стотинама година.

Турку ће се, за разлику од Талина, усредсриједити на везу између добробити, науке и културе.

Под мотом „Култура ти чини добро”, тај фински град основан 1229. године на сјеверозападу земље, биће домаћин око 155 културних манифестација.

У Турку наводе да желе да истакну колико култура има позитиван утицај на менталну и физичку стабилност људи и додају да ће у оквиру програма бити одржана манифестација током које ће љекари „преписивати” улазнице за културне догађаје пацијентима током 2011. године.

Оживљавањем мјузикла „Коса” који ће изводити средовјечни „глумци” без претходног глумачког искуства, а који ће током проба бити подвргнути различитим љекарским прегледима, такође, ће истаћи везу између креативности и доброг здравља.

Од 155 културних догађаја, 15 ће бити посвећно вези између науке и културе у складу са традицијом Турка, гдје су смјештена три велика финска универзитета.

Поред тога, биће одржано и више традиционалних културних програма, укључујући плесне програме, позоришње представе, изложбе слика и изложбу фотографија „Алиса у земљи чуда” на којој ће бити приказане фотографије које повезују фантазију са реалношћу.

Финска традиција биће заступљена и у манифестацији приповедања „Нордијски гласови”, која је замишљена као начин да се новим генерацијама укаже на важност традиције у окружењу свеприсутних медија и интернета.Оставите одговор