Пресјек политике СДС или Буђење Српске од Додикове, до Мићићеве издаје

Данас је у Билећи, општини коју је на поновљеним изборима 2010. године изненађујуће узео кандидат опозиције тада плебисцитарно побједничком СНСД, одржан скуп под називом Буђење Српске.

субота, 7 марта, 2020 / 14:58

Радо Савић, један од потпредсједника СДС и свакако један од ријетких, истински политички утемељених и изборно провјерених појединаца у овој странци, обзиром на резултате као дугогодишњи начелник Општине Лопаре, затражио је недавно повјереника за Град Бијељина и прокоментарисао да се Мићо Мићић, такође потпредсједник и такође изборно провјерен и доказан градоначелник поменутог града, сам искључио из странке.

Даље слиједе изјаве руководећих у овој странци, преко којих се могу пратити теме којим су се бавили, при чему доминира наглашавање Додиковог издајства, односно обмане јавног мнења у Српској, око карактера и суштине плана који је послат у сједиште НАТО у Брисел. Заправо, Додик Милорад је главна тема готово сваког саопштења и дословно његовим именом почиње и посљедње.

Овакво бирање тежишне теме за опозициону странку није лоше, осим што нема најбитнијег – шта би СДС радио у случају тог истог, фамозног АНП? Да ли је СДС, као прије десет година, категорични противник НАТО или је сада његов заговорник?

Стратегија: Додик је за НАТО као и ми?

Такву изјаву, а поготово од већ сасвим потрошених и у потпуности контрапродуктивних ликова за странку, као што је Драган Мектић, не да нисмо чули, већ се претпоставља и обратно. Расположење гласачког тијела је такво, да је СНСД Милорад Додик и давала на кашчицу чињенице о плану који је ипак послат како би поново узели власт у Сарајеву. Тактика "и Додик је за НАТО као и ми", уопште не може донијети било какве позитивне поене. Посебно што је то, изгледа, стратегија странке.

СДС још увијек лута у профилацији своје националне политике, коју јој је СНСД као номинално љевичарска партија преотео, са великим бројем чланства. А, након Добоја, по свему судећи и другог кључног упоришта – Бијељину.

Сврха овог прегледа је да, медијски ипак прилично изолована СДС, има простор да допре до гласача. Но, они који медијски иступају испред ове странке, радије бирају да гостују на медијима у Ефбиху, умјесто да заузму линију која их једина може довести у бољу позицију – да буду већи Срби од Додика.

Сарајевске медвјеђе медијске услуге

Гостовање на медијма сарајевске чаршијске политике, те подешавање говора према домаћину, не доноси ни краткорочне резултате. Напротив. Чак и за освајање неопредијељених гласача, који сваки пут мијењају избор странке према тренутним преференцијама, оваква медијска политика је погубна.

БН ТВ, као главна медијска полуга СДС и остатка опозиције, тако наглим заокретом уређивачке политике, полако се почиње доживљавати не само као антипод страначком гласилу РТРС, већ и као медиј који заступа говорнике против Српске.

Са тако оштром промјеном, може се поредити искључиво она коју је доживјела, уз културни геноцид над српским писмом Алтернативна телевизија. А то је слиједило и стрмоглављивање гледаности.

Нападним бирањем "аналитичара" и "новинара" које зове у програм, а који су изразито аутошовинистичке и просарајстанске провенијенције и који крајње иритирају јавност у Српској, а усхићују Ефбиховце, БН ТВ (али и политичке опције које рекламира) падају у замку доживљаја истих као "антисрпских".

Све то као наручено лијеже на СНСД-мантре о "страним плаћеницима" и "Бакировцима", но СДС се изразито млако брани од тога, што урушавањем страначке инфраструктуре и све чвршћим загрљајима фондација као што је Хајнрих Бол шифтунг, традиционалне гласаче ове странке и изразите негласаче СНСД, гура ка неким другим политичким опцијама које дају национално одговорне изјаве. Без обзира биле оне у власти или опозицји.

Но, идемо редом, од краја фебруара до данас, битно је да нецензурисани ставови дођу до публике, како би могла извјести прави закључак. Поднаслови су ауторство СДС:

СДС: Петнаестогодишњи издајнички мимоход СНСД-а

Умјесто да објасни грађанима Републике Српске зашто су трасирали пут БиХ у НАТО и тиме лишили Републику Српску и српски народ било каквих права на одлучивање када је у питању НАТО чланство, Извршни одбор СНСД данашњим закључцима баца прашину у очи грађанима Републике Српске како би се заборавила издаја коју су починили.

Овим путем желимо да им поручимо:

 • Издаја је доставити лажиран документ у Народну скупштину Републике Српске, лагати јавност и народне посланике да се МАП не активира а НАТО званичницима поклонити војну имовину и обећати пуноправно чланство.
 • Издаја је добити четвртог делегата у Дому народа Парламента БиХ гласовима Странке демократске акције како би заузврат добили мизерна два министарства у Савјету министара и угрозили позиију Републике Српске на нивоу БиХ.
 • Издаја је пристати на формирање Савјета минсиатара без именовања свих министара из Републике Српске.
 • Издаја је гласати за комисију за избор чланова ЦИК-а упркос одлуци да српски представници у институцијама БиХ не учествују у процесу одлучивања.
 • Издаја је именовати и држати корумпиране људе на челу правосудних институција које треба да грађанима понуде грам правде и буду брана од режимског лоповлука који траје годинама, а који не подузимају ништа када су у питању насртаји истих тих институција на часне српске генерале.
 • Издаја је бахатошћу угрожавати углед и дигнитет Народне скупштине Републике Српске покушавајући најзначајнију институцију нашег политичког система претворити у проточни бојлер за ставове партијског извршног комитета СНСД-а.
 • Издаја је гушити свако право на другачије мишљење, пријетити новинарима и представницима народа, урушавати институције које су настале жртвом војника Војске РС и за које је плаћена велика цијена.

Члановима Извршног комитета СНСД-а поручујемо да сиђу међу народ и да чују шта грађани заиста мисле о њима и страховлади коју последњих 15 година проводе у Републици Српској.

Датум: 1.3.2020.

Шаровић: Издајник остаје издајник, Додик знао да потписује АНП!

Најмање што се од Додика очекује, након што је процурио стенограм са састанка чланова Предсједниптва БиХ са амбасадорима Квинте, јесте да се повуче са позиције члана Предсједништва БиХ! – казао је данас предсједник Српске демократске страке Мирко Шаровић.

"Издајник остаје издајник! Сада је потпуно јасно и нема више могућноси да се крије. Додик је признао да пристаје на АНП и тиме трасирао пут БиХ ка НАТО. Стенограм је доказ да је Додик био свјестан да потписује Национални годишњи план" – искакао је Шаровић.

Шаровић је позвао Додика на одговорност за издају и двомјесечно скривање истине од грађана Републике Српске.

"Сада би морали реаговати и они који су му вјеровали и они који су га до сада подржавали!" – казао је Шаровић.

Датум: 1.3.2020.

Станић: Стенограм потврдио Додикову велеиздају у стицају

Сву Додикову издајничку и преваранску политику открио је стенограм са састанка чланова Предсједништва БиХ са амбасадорима Квинте који је доспио у јавност – казао је данас Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС у НСРС.

"Додик је починио велеиздају у стицају јер не само да се амбасадорима Квинте обавезао да ће потписати АНП, већ је Народној скупштини Републике Српске, посланицима и јавности потурио лажни документ с циљем да сакрије своју прву издају" – истакао је данас Миладин Станић.

Он је назвао срамним Додиково поигравање са дигнитетом Народне скупштине Републике Српске јер најзначјнију институцију користи као проточни бојлер своје странке.

"Након вишедеценијске пљачке јавних ресурса у аранжману режима, дочекали смо да њихова бахатост постане толика да се Народној скупштини подмеће лажни документ а амбасадорима Квинте обећава све само како би СНСД заузео пар фотеља у Сарајево" – закључио је Станић.

Датум: 2.3.2020.

Говедарица: Стенограм потврдио Додиков издајнички политички ген

Сада видимо да је Додик један обични лажљивац и да он није никакав супер даса како себе воли да представља већ човјек који у себи носи издајнички политички ген – истакао је члан Предсједништва СДС Вукота Говедарица коментаришући стенограм са састанка чланова Предсједништва БиХ са амбасадорима Квинте.

"Послије објављеног стенограма Предсједништва БиХ са амбасадорима Квинте, јасно је зашто Додик има неодољиву потребу да сваки пут када му се укаже прилика у јавности препричава неке догађаје у којима он представнике великих сила тјера у мишију рупу" – казао је Говедарица.

Члан Предсједништва СДС казао је да је Додик први пут починио издају прије више од 20 година а ова одлука којом се БиХ интегрише ка НАТО пакту у ствари само дефинише његов политички код.

"Стога је у праву господин Шаровић када каже да издајник не може бити ништа друго него издајник. Када човјек чини издају то ради искључиво из личног интереса и при том га не занима какве ће то посљедице имати по народ и државу. Он је свјестан да долази вријеме доношења тешких одлука по Републику Српску. Те обавезе је преузео на себе и јасно му је да до тада мора све политичке партије ставити под своју контролу, а оне које му то не дозволе мора девастирати" – нагаласио је Говедарица.

Он је казао да у овом моменту када буде доносио такве одлуке Додик је свјестан да Република Српска не смије имати алтернативу и да само тако може починити коначну издају и остати некажњен.

"Зато је недавно рекао да је његов посао да уништи опозицију" – закључио је Говедарица.

Датум: 03.03.2019.

СДС: Оставка Додика и јавно извињење народу Републике Српске

Због свих доказа да је Милорад Додик, мимо воље и знања српског народа, потписао приступање Републике Српске НАТО савезу, због незапамћене велеиздаје, преваре и немјерљивих посљедица оваквог потеза, Српска демократска странка тражи да се члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одмах повуче са позиције члана Предсједништва БиХ и тиме Републику Српску спаси од даљег урушавања и пропасти.

Јасни разлози и докази су слиједећи:

 1. НАТО је званично потврдио да је БиХ у МАП-у и да је Програм реформи БиХ активирао МАП
 2. Стенограмом са сједнице Предсједништва БиХ са амбасадорима Квинте, потврђено је да је Милорад Додик знао да потписије АНП, само под другим називом.

Очекујемо да руководство и Колегијум Народне скупштине Републике Српске заузму јасан став и ограде се од злоупотребе и обмањивања јавности и посланика, због достављања лажног документа Програм реформи БиХ.

СДС позива на јавно извињење народу Републике Српске због ријечи забиљежених у скандалозном стенограму гдје се јасно договора како од јавности сакрити да је потписан АНП на начин да се исти назове Програм реформи БиХ и гдје се говори о "кратком памћењу народа” и омаловажава достојанство сваког човјека.

Јасно је да је Додик са страним менторима и коалиционим партнерима из СДА и ХДЗ договорио да се током четворогодишњег мандата не инсистира на примјени свих дијелова АНП-а, како би своју одговорност сакрио од очију јавности. Јавна је тајна да је план СНСД-а да народ, као уосталом и све протекле године, наставе замајавати темама које разбуктавају националне страсти како би се, по опробаном рецепту, заборавило да је управо Додик потписао документ, чију реализацију, нажалост, нико више не може да заустави.

Датум: 6.3.2020.

Босић: Пет аутоголова Милорада Додика

Представници Републике Српске у институцијама Босне и Херцеговине су показали неспособност да парирају својим коалиционим партнерима и на самом старту репрезентација, коју предводи Милорад Додик, је добила пет голова, од којих су већина били аутоголови, изјавио је Младен Босић, члан Предсједништва СДС.

Босић је на конфернецији за новинаре рекао да је у овом периоду направљена велика штета за Републику Српску и да је Додик показао да није компетентан да води представнике из Српске у заједничким институцијама.

"Први аутогол је било прихватања Програма реформи, за којег је Милорад Додик, као што се види из недавно објављеног стенограма, рекао да се ради о АНП, који je само назван другачијим именом", навео је Босић.

Према његовим ријечима други аутогол је услиједио прихватањем именовања Савјета министара, а да не буде именован један од српских министар на челу Министарстава за избјегла и расељена лица и људска права.

"Ово министарство сада води кадар СДА, који је, како наводе из његове странке, један од најзаслужнијих за одлуку Уставног суда БиХ око пољопривредног земљишта", појашњава Босић.

Трећи аутогол, додаје Босић, је чињеница да у Министарству безбједности БиХ нема замјеника министра из реда српског народа.

"Четврти аутогол је одстањивање представника српског народа у Централној банци БиХ, чиме је ова важна институција остала без контроле од стране српског народа. Пети аутогол је неименовање директора СИПЕ, коју сада води замјеник директора из реда хрватског народа", навео је Босић.

Он је оцијенио да је евидентна блокада власти на нивоу БиХ и да је очигледно да владајућа коалиција није способна вршити власт у интересу грађана.

Босић је поручио да је странкама из коалиције СНСД, СДА, ХДЗ властити политички рејтинг далеко изнад интереса грађана које би требали да представљају и да политика продуковања криза може довести до сукоба и понављања трагичних догађаја из прошлости.

"Што би народ рекао ђаво је дошао по своје. Овде ипак у БиХ се може рећи да постоје два ђавола и један шејтан. Нешто се мора подузети како би се политике које су сада доминантне спријечиле да даље продубљују кризу, јер она иде у смјеру сценарија који су се могли видјети у Сирији или Либији", упозорио је Босић.

Датум: 7.3.2020.

‘Буђење Српске’ у Билећи: Нема компромиса са СНСД-ом

Са СНСД-ом и Милорадом Додиком нема никаквог компромиса. Боље је часно да изгубимо него са њим да правимо нечасан споразум, поручио је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, у Билећи на јавној трибини "Буђење Српске” коју организују Клубови посланика СДС и ПДП у НСРС.

Шаровић је поручио грађанима да је сигуран да је 2020. година година у којој СДС слави 20 година постојања и да ће баш ове године опозиција забиљежити тријумф на локалним изборима.

"Ове године прослављамо 30 година Српске демократске странке, странке која је једина старија од Републике Српске и увјерен сам да ћемо у овој години када будемо прослављали овај дан, за мјесец, два иза тога прославити и велику побједу Српске демократске странке. Ја сам увјерен да је ово право вријеме за Српску демократску странку и наше коалиционе партнере”, рекао је Шаровић.

Члан Предсједништва СДС Вукота Говедарица је казао да су највећи проблем необјективан рад Радио-телевизије Републике Српске и Централне изборне комисије која дозвољава да изборе одлуче бројачи а не бирачи.

"Ово треба да буде земља у којој смо сви равноправни, али све док имамо овакав јавни сервис и РТРС равноправни сви не можемо да будемо. Зато РТРС треба да мијењамо, да РТРС буде телевизија свих нас, а не телевизија само једне политичке партије и једног човјека. Треба нам Централна изборна комисија која ће да ради онако као што ви гласате, а не да ради онако како неки желе да броје и зато и Централну изборну комисију треба да мијењамо”, рекао је члан Предсједништва СДС Вукота Говедарица.

Народни посланик ПДП-а Драшко Станивуковић је поручио да је дошло вријеме за моралну обнову у Републици Српској и да сада у свакој средини тражити људе који су спремни да поведу тај процес обнове.

"У овој земљи има новца, има свега, само јој требају они људи који ће све то што имамо једнако расподијелити на сваког од нас. То је препород ове земље. Ја вјерујем у те поштене људе, ја знам да сам тај поштен човјек, ја знам да су ти поштени овдје који су дошли са мном, зато сам с њима. Ја знам да су међу вама ти поштени" – рекао је Станивуковић. Јавној трибини "Буђење Српске" присустовало је око 400 грађана Билеће а сала Културног центра није била довољно велика да прими све заинтересоване.2 КОМЕНТАРА

 1. Не бавим се другим партијама, али знам да ће Република Српска најебати због политикантског става позиције и опозиције по питању АНП.

  Још није касно да се подвуче ЦРТА око стратешких питања Републике Српске,али јесмо у десет пута већим говнима због полтике позиције и опозиције прошле године.

  Нажалост је то 100% тачна чињеница, наиме, ЦРТУ су требале подвући консензусом све српске парламентарне партије прије потписивања ПРОГРАМА РЕФОРМИ,требали су то урадити управо онако како смо ми предлагали после завршених избора 2018 године, па до касне јесени 2019 године, тачка.