Губици авиопревозника у свијету између 63 и 133 милијарде $

Међународно удружење за ваздушни саобраћај (ИАТА) објавило је нову процјену губитака у авио-индустрији за ову годину, увећану три пута у односу на претходну, од 20. фебруара.

недеља, 8 марта, 2020 / 15:16

Према претходној процјени ИАТА-е, објављеној прије 14 дана, глобални губитци у авио-индустрији би износили око 30 милијарди УСД, док је нова процјена пуно песимистичнија, преноси СЕЕбиз.

Након банкрота британског авио-превозника Флyбе, челници ИАТА-е процјењују како ће губитак у овој години износити између 63 и 113 милијарди УСД, изазвано тешком кризом у индустрији због коронавируса.

Највише погођена је Азијско-пацифичка регија у којој би губитци за ову годину могли достићи и 58 милијарди УСД, а која укључују тржишта Кине, Аустралије, Сингапура, Јапана и Јужне Кореје, са падом промета до процијењених 23 одсто. Кина сама би могла изгубити и до 22 милијарде.

У Кини су погођени сви авиопревозници, а највише Хаинан ерлајнз који је тражио финансијску помоћ државе те улази у процес реструктурирања.

Хонгконгшки Катаy Пацифик је на неплаћени одмор послао 75 одсто запослених, те приземљио 120 од 160 својих авиона.

Изван Кине, Луфтханса је услијед бројних отказивања летова према Азији приземљила 150 својих авиона, односно петину флоте.

Амерички Унитед Аирлинес је такође смањио међународни промет за петину. Бритиш ервејз је најавио да је овог мјесеца отказао већ 216 летова према дестинацијама у Америци и Европи, уз претходна отказивања према Азији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *