Преминуо Анте Марковић

Посљедњи премијер бивше СФРЈ Анте Марковић преминуо је у 88. години, пише данас сарајевски Дневни аваз позивајући се на изворе из кругова блиских породици. Анте Марковић рођен је 25. новембра 1924. године у Коњицу у БиХ, а школовао се у Дубровнику и Загребу. Дипломирао је 1954. на Техничком факултету – електротехнички одсек, у Загребу. Прије […]

понедељак, 28 новембра, 2011 / 10:47

Посљедњи премијер бивше СФРЈ Анте Марковић преминуо је у 88. години, пише данас сарајевски Дневни аваз позивајући се на изворе из кругова блиских породици.

Анте Марковић рођен је 25. новембра 1924. године у Коњицу у БиХ, а школовао се у Дубровнику и Загребу. Дипломирао је 1954. на Техничком факултету – електротехнички одсек, у Загребу.

Прије Другог свјетског рата припадао је напредном омладинском покрету и врло рано постао члан Комунистичке партије. Учесник је НОБ-а од 1941. године.

Од 1953. био је директор фирме „Раде Кончар” у Загребу, а од 1960. до 1986. њен генерални директор. Истовремено је био и високи функционер у партијским структурама.

Предсједник Извршног вијећа хрватског Сабора био је од 1982. до маја 1986, а потом два пута заредом биран за предсједника Предсједништва СР Хрватске. На 13. конгресу СКЈ 1986. изабран је за члана ЦК СКЈ.

За предсједника Савезног извршног вијећа (СИВ) изабран је 15. марта 1989. и на тој функцији је остао до 7. октобра 1991. када су Хрватска и Словенија прогласиле самосталност, након чега се СФР Југославија практично распала.

Док је био на функцији савезног премијера, Марковић је основао странку под називом Савез реформских снага Југославије, поставши тако први државни званичник који је основао политичку организацију изван оквира Савеза комуниста Југославије.

Странку нису прихватили званичници ни у Србији ни у Хрватској.

Након одласка са мјеста посљедњег премијера Југославије, Марковић је напустио политику.

Од 1991. живио је у Грацу у Аустрији. Више пута је учествовао као експерт у комисијама за приватизацију и санацију банака у Казахстану и Македонији.

Био је свједок оптужбе на суђењу Слободану Милошевића у Хашког трибуналу.