Обама притишће лидере ЕУ

Амерички предсједник Барак Обама вршиће током данашњег сусрета у Бијелој кући притисак на предсједника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза и предсједника ЕУ Хермана ван Ромпеја да се постигне коначно рјешење за дужничку кризу у еврозони. У вријеме када Њемачка и Француска покушавају да ојачају контроле буџета у еврозони, Ван Ромпеј и Барозо суочиће се са […]

понедељак, 28 новембра, 2011 / 10:02

Амерички предсједник Барак Обама вршиће током данашњег сусрета у Бијелој кући притисак на предсједника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза и предсједника ЕУ Хермана ван Ромпеја да се постигне коначно рјешење за дужничку кризу у еврозони.

У вријеме када Њемачка и Француска покушавају да ојачају контроле буџета у еврозони, Ван Ромпеј и Барозо суочиће се са тешким питањем америчког предсједника колико би још могла трајати криза.

Аналитичари наводе да се не очекује да ће бити постигнут неки већи договор на састанку, којем не присуствују шефови европских држава који треба да донесу кључне одлуке о будућности еврозоне.

Међутим, Ван Ромпеј и Барозо имају одређени утицај као шефови кључних европских институција које су у средишту напора за борбу против кризе а која је под знак питања ставила будућност еврозоне.

Обама је редовно одржавао разговоре са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и француским предсједником Николом Саркозијем и самит му даје шансу да иза затворених врата појача притисак.

Амерички предсједник и лидери ЕУ објавиће саопштење послије састанка и очекује се да ће Обама сигурно поново изразити увјерење да се европско руководство може изборити са кризом, уколико за то искажу неопходно политичко вођство.

Он је претходно говорио да је за умирење тржишта у Европи неопходно предузети "неке тешке одлуке" али није улазио у детаље шта се тиме изискује.

Аналитичари истичу да ће састанком доминирати економски проблеми али да ће Обама, Барозо и Ван Ромпеј изразити забринутост због тежњи Ирана за нуклеарним материјалима, смртоносним обрачунавањем са демонстрантима у Сирији и да ће бити говора о дешавањима на Балкану и источној Европи.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон и амерички државни секретар Хилари Клинтон такође ће присуствовати састанку, који се одржава дан након што је Арапска лига одобрила санкције Сирији.0 КОМЕНТАРА

 1. Oбами и јесте циљ пропаст евра, како би долар остао једина званична валута. Никако им не одговара јака и уједињена Европа. Преко БиХ и Косова, уз помоћ својих коњушара у Великој Британији, која ни физички није спојена с Европом, увијек могу закуВати.

 2. Нисам ни пошла. Рачунам Драж да ћете ми помоћи. Ја сам ипак ту да наређујем и усмјеравам активности. Чизмице одговарају за рад на терену, око маркирања, али не одговарају за неке друге активности. Плашим се да се не допадају ономе коме треба да се допадну. У том случају морају да имају штиклице. Ипак, хвала на труду. Само, 3/8 некако увијек нађе нешто црвеккасто у причи. :D:P

 3. prijedor, 28.11.2011. 14:13:16

  Значи, Ви навијате за то да идем из РС? 😀 Нова стратегија рјешавања Лемијевих гласача или? 😀

  Ја сам ипак за то да пошаљемо Дража. Криза је, мора да се штеди, а он тамо има смјештај. Такође, већ се доказао у лидерским и организационим способностима, зна да убјеђује људе… идеалан за овако нешто. Ја ћу да осмислим стратегију! 😀

 4. Ne , pa ti si došla na ideju da zakuvaš u Americi. Ako se odlučiš za taj posao imaćeš besplatno smještaj. Jest da nije na Petoj aveniji. Dosta južnije, olimpijski grad.Odlučiš li se , javi mi. Dražen ne zna da ubjeđuje ljude čim tebe nije mogao da ubijedi. Samo da je kupio lizalo, posao bi bio odrađen.
  Vidiš moja Anja, da me je konsultovao predsjednik kada je išao u USA prošli bismo jeftinije, a više vrata bi mu bilo otvoreno. Ovako gdje god je došao, vrata zaključana. Gdje si bio? Nigdje.Šta si uradio? Ništa! A, para nema.
  Ukoliko poželiš da provedeš odmor,praznike u Americi, imaš obezbijeđen smještaj sa pet zvjezdica+ hrana. Izvoli!
  I, kao uvijek kod čika prijedora , najozbiljnije.

Оставите одговор