Предузећа у РС увећала дугове на 8,8 милијарди КМ

БАЊА ЛУКА – Дугови предузећа и задруга у Републици Српској у првом полугодишту ове године повећани су за 651 милион КМ, односно осам процената у односу на исти период лани, и достигли су 8,8 милијарди КМ. Анализа финансијских извјештаја 1 854 привредна друштва у РС, која су Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ […]

понедељак, септембар 13, 2010 / 11:36

БАЊА ЛУКА – Дугови предузећа и задруга у Републици Српској у првом полугодишту ове године повећани су за 651 милион КМ, односно осам процената у односу на исти период лани, и достигли су 8,8 милијарди КМ.

Анализа финансијских извјештаја 1 854 привредна друштва у РС, која су Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ доставила полугодишње билансе, показује да су њихове краткорочне обавезе повећане за девет одсто, на око 5,8 милијарди КМ, а дугорочне обавезе за непуних шест процената, на три милијарде КМ, пишу "Независне новине".

Највеће дужничко оптерећење су кредитне обавезе од око 3,1 милијарду КМ, што је повећање за 14 одсто.

По висини слиједе обавезе према добављачима од око 2,5 милијарди КМ, уз раст од четири процента, који је условљен искључиво снажним скоком дугова у том сегменту према повезаним лицима за више од трећину, док су обавезе према "спољним" испоручиоцима, смањене за три процента.

У привредној заједници кажу да се предузећа све теже носе са посљедицама свјетске економске кризе, а као највећи проблем наводе неликвидност, односно ланац неплаћања који, према недавном истраживању Еуростата, у БиХ просјечно траје дуже од 100 дана.

Директор Привредне коморе РС Драгица Ристић истакла је да се економска криза евидентно продужила и на ову годину, што осим повећаних обавеза, показују и генерално погоршани финансијски резултати предузећа.

Према полугодишњим билансима, предузећа и задруге у Српској евидентирали су већи збирни раст пословних трошкова у односу на приходе.

Нето добит привредних друштава смањена је тако за 15,4 одсто, на 369,5 милиона КМ, док је губитак истовремено повећан за 11 одсто, на 285,2 милиона КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *