Додик: Дефинисаћу принципе националне политике

БЕОГРАД – Кандидат СНСД за предсједника Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће убрзо по преузимању те дужности дефинисати принципе српске националне политике, који ће бити препрека свим покушајима да се угрозе витални интереси Српске и српског народа. "Позваћу све српске странке да их прихвате и потпишу. Биће то, уједно, прилика да се – […]

понедељак, 13 септембра, 2010 / 13:18

БЕОГРАД – Кандидат СНСД за предсједника Републике Српске Милорад Додик поручио је да ће убрзо по преузимању те дужности дефинисати принципе српске националне политике, који ће бити препрека свим покушајима да се угрозе витални интереси Српске и српског народа.

"Позваћу све српске странке да их прихвате и потпишу. Биће то, уједно, прилика да се – народски речено – види `ко је вјера, а ко је невјера`", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су протекле четири и по године СНСД и његови коалициони партнери – Социјалистичка партија и Демократски народни савез – водили у свим сегментима одговорну политику. "Вјерујемо да су то бирачи препознали и да ћемо октобарске изборе убједљиво добити, што ће нам омогућити да додатно учврстимо позицију Републике Српске дефинисану Дејтонским мировним споразумом", оптимиста је Додик, који је и премијер РС.

Додик је поновио да Влада РС неће пристати ни на једну промјену Устава БиХ која би била на штету РС. Осим тога, ова власт није дозволила ни преношење надлежности РС на заједничке органе БиХ", рекао је Додик за београдску "Политику".

Додик је истакао да се показало да већина надлежности које су, углавном, одлукама високих представника пренесене на заједничке органе БиХ, нису дале одговарајуће резултате и нагласио да ће Српска због тога тражити да јој отете надлежности буду враћене.

Он је рекао да не оспорава да је међународна заједница учинила много добрих ствари у БиХ, али и да је добрим дијелом, одговорна што је БиХ за српски народ постала мрцварење.

Додик је додао да не оспорава да се у Сребреници догодио злочин застрашујућих размјера, који није смио да се деси, али да нико не може да каже да се тај злочин догодио у име РС, јер ниједан републички орган није донио одлуку о масовном погубљењу сребреничких Бошњака.

"Нажалост, злочин у Сребреници, који се ничим не може оправдати, снажно се политизује и, да тако кажем, настоји се извршити сребренизација протеклог рата, а тиме цијеле Републике Српске и српског народа. Ми то не можемо дозволити и наставићемо рад на утврђивању пуне истине о овом злочину. Ми поштујемо све жртве, али ако неко не поштује српске жртве, ни ми немамо разлога да поштујемо његове", нагласио је Додик.

Наводећи да нису тачне примједбе да је екстремни српски националиста, Додик је истакао да у Српској има мјеста за Бошњаке, Хрвате и националне мањине које поштују њен легалитет и легитимитет. "Али, ако неко не уважава РС и њену уставноправну позицију, ни ми немамо разлога да уважавамо њега", рекао је премијер РС.Оставите одговор