Предраг Ејдус испраћен на кремацију

На Новом гробљу у Београду данас је одржан испраћај за кремацију недавно преминулог великана југословенског и српског глумишта Предрага Ејдуса.

субота, 6 октобра, 2018 / 19:22

Посљедњем испраћају барду глумишта присуствовали су чланови породице, бројне колеге и многобројни пријатељи.

Ејдус је преминуо 28. септембра у 72. години послије дуже болести.

Одиграо је око 200 драмских улога и снимио више од 50 филмова, учествовао је у 50 телевизијских драма и 30 серија, остварио више од 200 улога у радио-драмама снимљеним за Радио Београд.

У сјећању бројних љубитеља позоришта остаће упамћен по маестралном тумачењу Кир Јање, насловног лика истоимене Стеријине комедије кога је непрекидно играо од премијере 25. децембра 1992. године. Посљедњи, 237. пут, одиграо је Кир Јању 21. априла ове године.

Остаће забиљежено да је ролу Бернарда Драха, у представи "Шовинистичка фарса", по тексту Радослава Павловића, у режији Егона Савина, одиграо чак 1.800 пута.

Добитник је више награда и признања. Прије десет година добио је "Добричин прстен" – највеће признање које се у Србији додјељује позоришним глумцима и глумицама за животно дјело, односно цјелокупно позоришно глумачко остварење.

Ове године добио је још двије награде за животно дјело – Стеријину награду за нарочите заслуге на унапређењу позоришне умјетности и културе и Награду за животно дјело "Златни ћуран".

Предраг Ејдус је иза себе је оставо супругу и двоје дјеце.