У Добоју утопљена школа, која ће штедити енергију

У Добоју је данас обиљежен завршетак радова на пројекту енергетске санације и опремљености Основне школе /ОШ/ "Доситеј Обрадовић", за шта су Влада Републике Српске, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност и страни донатори издвојили 500.000 КМ.

субота, 6 октобра, 2018 / 18:22

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић каже да су радови обављени на централном објекту школе и подручној школи у Макљеновцу.

"У потпуности је урађена изолација, фасада, замјена прозора и столарије, као и крова, чиме се обезбијеђене значајне уштеде у енергији и до 50 одсто", рекао је Тодоровић новинарима.

Тодоровић је заједно са помоћником министра за координацију пројеката и развој у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Милошем Јокићем одржао данас састанак са руководством Гимназије, а тема је израда пројекта енергетске санације њиховог објекта, који чини цјелину са објектом ОШ "Доситеј Обрадовић".

Он је рекао да су Фонд и Министарство заједнички обезбиједили средства да се изради пројектна документација која је неопходна за добијање осталих дозвола, а план је да се на Гимназији већ идуће године изврши замјена столарије, фасада, санирају мокри чворови и кровна конструкција.

Помоћник министра за координацију пројеката и развој Милош Јокић каже да је објекат школе "Доситеј Обрадовић" један од 32 у Српској који је саниран у оквиру пројекта енергетске ефикасности, а финансиран кредитним задужењем код Свјетске банке.

"Задовољан сам што смо током августа завршили преговоре са Свјетском банком за наставак овог пројекта и обезбиједили додатна средства од 11.000.000 евра која би требало да буду ефективна већ од наредне године", рекао је Јокић.

Он каже да ће се од тих средстава санирати и објекат добојске Гимназије као и додатних 40 објеката, чији број може бити већи ако се у пројекат укључе и грант средства Зеленог климатског фонда.

Јокић каже да су у фази одређивања приоритета од стране локалних заједница и надлежних министарстава, како би се већ за наредну годину креирала нова листа објеката за санирање.

Директор Основне школе "Доситеј Обрадовић" Ведран Глигорић након завршетка пројекта енергетске санације објекта очекује да се преполове трошкови гријања, који су мјесечно износили и до 6.000 КМ.

Објекат Основне школе "Доситеј Обрадовић" је један у низу јавних објеката из области просвјете и здравства у чијој реконструкцији је од 2013. године до данас Фонд учествовао кроз пројекат Зелени економски развој, у сарадњи са УНДП-ом, саопштено је из Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.