Позив за донирање средстава за покретни мамограф

Удружење грађана "ДОН" из Приједора и приједорски Дом здравља позвали су данас све појединце, установе, банке и предузећа да, у складу са својим могућностима, учествују у набавци возила за покретни мамограф који ће, захваљујући овој невладиној организацији, град на Сани добити по први пут. "За покретни мамограф потребно је једно веће комби возило. Данас крећемо […]

уторак, 19 јула, 2011 / 15:08

Удружење грађана "ДОН" из Приједора и приједорски Дом здравља позвали су данас све појединце, установе, банке и предузећа да, у складу са својим могућностима, учествују у набавци возила за покретни мамограф који ће, захваљујући овој невладиној организацији, град на Сани добити по први пут.

"За покретни мамограф потребно је једно веће комби возило. Данас крећемо у акцију прикупљања донација и надам се да ћемо наићи на одзив и да ћемо за мјесец или два успјети да га набавимо", рекла је извршна директорка "ДОН-а" Муриса Марић.

Она је на конференцији за новинаре подсјетила да је Фондација за социјално укључивање БиХ "ДОН-у" одобрила пројекат "Превентивна здравствена заштита жена и дјевојака" којим је предвиђена набавка покретног мамографа.

"Очекујемо да ће мамограф стићи у Приједор идућег мјесеца и да ће тада кренути са радом, када ће у свих 49 овдашњих мјесних заједница бити организовани специјалистички прегледи, али и предавања о важности превенције тумора дојке", навела је Марић.

Она је нагласила да је посебан значај овог пројекта у томе што је предвиђено да обухвати око 1 000 жена из 25 сеоских мјесних заједница.

Предсједница Удружења за борбу против рака дојке "Феникс" из Приједора докторка Земира Ахмић нагласила је да Приједор располаже само једним мамографом у Општој болници и да је то недовољно да би се све жене изнад 40 година превентивно прегледале једном годишње.

"Примјери запуштених карцинома су свакодневни, и поред свих информативних и медијских кампања о значају превенције. Познато је да 80 одсто промјена нађу жене приликом самопрегледа, као и да рано откривање значи далеко већу шансу за изљечење", истакла је Ахмић.

Она је подсјетила на тенденцију пораста броја свих врста карцинома, наводећи да је у Приједору лани регистровано осам, а 2009. године девет нових случајева карцинома дојке.

Пројекат "Превентивна здравствена заштита жена и дјевојака", вриједан 155.000 КМ, са 75.000 КМ финансира Фондација за социјално укључивање БиХ, док је 80.000 КМ "ДОН" прикупио од општине Приједор, Дома здравља и Фабрике кекса и вафла "Мира" Приједор.