25. августа сљедеће рочиште за Младића

Сљедеће рочиште у поступку против генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом биће одржано 25. августа, саопштио је данас суд у Хагу. Младић, бивши командант Главног штаба Војске Републике Српске, је у судници Трибунала 4. јула по други пут одбио да се изјасни о кривици, послије чега је предсједавајући судија Алфонс Ори, у складу са правилима […]

уторак, 19 јула, 2011 / 15:39

Сљедеће рочиште у поступку против генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом биће одржано 25. августа, саопштио је данас суд у Хагу.

Младић, бивши командант Главног штаба Војске Републике Српске, је у судници Трибунала 4. јула по други пут одбио да се изјасни о кривици, послије чега је предсједавајући судија Алфонс Ори, у складу са правилима суда, у спис увео да је оптужени изјавио да није крив.

Оптужени је тада, по налогу претресног вијећа, био изведен из суднице јер није желио да саслуша тачке оптужнице и да ћути док их судија чита.

У првом појављивању пред судијом Оријем, генерал Младић је 3. јуна одгодио изјашњавање о кривици за мјесец дана, на шта је имао право по статуту суда. Младић је тада рекао да жели да у међувремену састави тим за одбрану, а оптужбе је назвао "гнусним" и "монструозним".

Генерал Младић је, крајем јуна, Трибуналу поднио захтјев да за његове браниоце постави београдског адвоката Милоша Шаљића и руског правника Александра Мезјајева, а затражио је и да му суд плаћа браниоце, тврдећи да сам нема новца за то.

Трибунал до данас није донио званично рјешење о том захтјеву, али су званичници судског секретаријата више пута назначили да адвокат Шаљић не испуњава услове за главног браниоца, зато што не говори ниједан од званичних језика суда, енглески или француски, а руски правник Мезјајев ставио је до знања представницима Трибунала да не жели да буде Младићев главни заступник.Оставите одговор