Потписан уговор, \’\’Комсар енерџи\’\’ тражи угаљ у Угљевику и Лопарама

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске /РС/ Жељко Ковачевић данас је у име Владе Српске потписао два концесиона уговора за детаљна истраживања угља на лежиштима у општинама Угљевик и Лопаре са привредним друштвом „Комсар енерџи Република Српска“ /Comsar Energy Republika Srpska/. Пројекат детаљних геолошких истраживања на лежиштима "Делићи и Пељаве-Тобу" у општинама Угљевик и […]

понедељак, новембар 14, 2011 / 13:59

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске /РС/ Жељко Ковачевић данас је у име Владе Српске потписао два концесиона уговора за детаљна истраживања угља на лежиштима у општинама Угљевик и Лопаре са привредним друштвом „Комсар енерџи Република Српска“ /Comsar Energy Republika Srpska/.

Пројекат детаљних геолошких истраживања на лежиштима "Делићи и Пељаве-Тобу" у општинама Угљевик и Лопаре и на лежишту "Баљак" у општини Угљевик предвиђa инвестиције укупне вриједности од око 12,7 милиона КМ, саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

Услови и начин финансирања, укупна вриједност инвестиције, као и висина појединих улагања исказани су у студијама економске оправданости самоиницијативног захтјева за концесију на истраживање лежишта угља "Делићи и Пељаве-Тобут" и "Баљак" и у пројектима детаљних геолошких истраживања на овим лежиштима.

Концесија је додијељена на одређено вријеме у трајању од двије године и шест мјесеци, рачунајући од дана закључења уговора. У наведеном року, концесионар је дужан да изврши истраживања, изради елаборат о класификацији и категоризацији резерви минералног ресурса.

"Досадашњим активностима Комсар енерџи је показао озбиљност намјере да инвестира у РС и реализују пројекат изградње трећег термоенергетског блока ТЕ Угљевик који је веома важан за Српску, а посебно грађане општина Угљевик, Лопаре и Бијељина", рекао је министар Ковачевић.

Он је истакао да су капацитети министарства и Владе употпуности усмјерени на привлачење нових инвестиција и подршку пројектима.

Потписивању концесионих уговора претходила је уплата једнократне концесионе накнаде у укупном износу од 215.684 КМ.

Детаљна геолошка истраживања су предуслов за наставак реализације пројекта изградње термоенергетског блока Угљевик 3 инсталисане снаге до 400 мегавата, која је гринфилд инвестиција процјењене вриједности око 400 милиона евра. 0 КОМЕНТАРА

  1. овде све пршти. уз излазак из кризе (који иде сам по себи) има да пршти као лудо, Леми може да дигне плату себи на 6000. Заслужио је, велик кредит отплаћује за вилу на Дедињу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *