Посљедњи поздрав за Вујадина Бошкова

У родном Бегечу, мјесту удаљеном недалеко од Новог Сада, данас је сахрањен Вујадин Бошков, чувени југословенски и српски фудбалер, тренер домаћих и неколико великих европских фудбалских клубова. По личној жељи Бошков је сахрањен уз музику тамбураша који су свирали његову омиљену пјесме "Кад сам био млађан ловац" и "Тихо ноћи". Сахрани су присуствовали многобројни функционери […]

среда, 30 априла, 2014 / 20:53

У родном Бегечу, мјесту удаљеном недалеко од Новог Сада, данас је сахрањен Вујадин Бошков, чувени југословенски и српски фудбалер, тренер домаћих и неколико великих европских фудбалских клубова.

По личној жељи Бошков је сахрањен уз музику тамбураша који су свирали његову омиљену пјесме "Кад сам био млађан ловац" и "Тихо ноћи".

Сахрани су присуствовали многобројни функционери на челу са предсједницима Фудбалског савеза Србије Томиславом Караџићем и Црне Горе Дејаном Савићевићем.

Од легендарног Вујкета опростила се и делегација мадридског Фудбалског клуба "Реал Мадрид" предвођена Емилиом Бутрагењом и Хозе Антониом Камачом.

У име предсједника италијанског Фудбалског клуба "Сампдорија" Андрее Мантованија, од Бошкова се опростио његов син Енрико, као и група навијача тог клуба из Ђенове.

Посљедњем испраћају великог фудбалера и тренера присуствовали су руководство и бивши и садашњи играчи Војводине, као и делегација Фудбалског савеза Хрватске.

Сахрани су присуствовали и познати српски играчи тренери Драган Џајић, Момчило Вукотић, Илија Петковић, Слободан Сантрач, Душан Савић, Владимир Петровић Пижон, Зоран Филиповић, Синиша Михајловић, Мирослав Тањга, Алберт Нађ и Срећко Катанец.

Вујадин Бошков преминуо је у недјељу, 27. априла, у Новом Саду у 83. години, послије дуге и тешке болести.

Рођен је у Бегечу 16. маја 1931. године. За фудбалску репрезентацију Југославије одиграо је 57 утакмица и био је изузетно цјењен тренер многих домаћих и иностраних клубова и селектор државне репрезентације.

Играчку каријеру Бошков је почео је у новосадској "Војводини", за коју је наступао од 1946. до 1960. године, а потом је бранио боје италијанске "Сампдорије" /1961-62/ и швајцарског "Јанг Бојса" /1962-64/, гдје је почео да се бави тренерским послом.

Током богате каријере водио је седам година "Војводину" и бројне клубове из Холандије, Шпаније, Италије и Швајцарске, међу којима и славни "Реал Мадрид" /1979-82/, "Фејнорд" /1976-78/, "Рому" /1992-93/, "Наполи" /1994-96/ и у два наврата "Сампдорију".

Био је шампион Југославије и Шпаније, а са "Сампдоријом" је освојио Куп побједника купова 1990. године.

На клупи репрезентације Југославије Бошков је сједио у три наврата 1971-73, 1999-2000 и 2001. у трочланој селекторској комисији.