Посланичка плата у Грчкој бруто износ око 10 000 еура

Упркос тешкој економској кризи, коју преживљава Грчка, посланици и даље примају огромне плате од 9. 869 евро у бруто износу. Овај износ је због рецесије за 1.600 евра мањи у односу на прошлу годину, објавило је електронско издање "ГР репортер". У тај износу улазе и приходи, које посланици примају од допунског учешћа у разним комисијама […]

среда, 6 јула, 2011 / 11:47

Упркос тешкој економској кризи, коју преживљава Грчка, посланици и даље примају огромне плате од 9. 869 евро у бруто износу.

Овај износ је због рецесије за 1.600 евра мањи у односу на прошлу годину, објавило је електронско издање "ГР репортер".

У тај износу улазе и приходи, које посланици примају од допунског учешћа у разним комисијама и љетњима парламентарним сједницама, које су у просјеку 1.200 евра.

Посланичким привилегијама треба додати и аутомобиле које им обезбјеђује парламент путем разних лизинг система, као и право да у својим кабинетима ангажују по једног научног сарадника, четири државна службеника и једног полицајца.

Грчки парламент има 300 посланика, који у просјеку буџет годишње коштају по 118.434 евра.

Према грчком законодавству, сваки посланик и са само једним мандатом у парламенту има право на двије пензије – једну посланичку и другу из радног односа.

У доброј ситуацији су и административни радници у парламенту, који добијају 16 плата годишње, али и додатке за рад са рачунаром, за одговорност на радном месту, за стаж и транспортне трошкове. Буџет за плате за 1333 радника, од којих 75 одсто нису у сталном радном односу је већи од 25 милиона евра.

Недавно је један административни радник отишао у пензију након 28,5 година радног стажа са основном пензијом од 5.169 евра мјесечно.

Просечна бруто плата посланика у Европском парламенту износи 7.665 евра.0 КОМЕНТАРА