Закључци Скупштине дијаспоре и Срба у региону

На Скупштини дијаспоре и Срба у региону у Београду истакнуто је да је вријеме неразумијевања и пољуљаних односа матице и дијаспоре прошлост, те да Србија постаје стожер окупљања цјелокупног српског расијања и обједињавања снага српског народа. На скупу је најављено да ће у Београду бити отворена канцеларија Скупштине дијаспоре и Срба у региону и истакнута […]

среда, 6 јула, 2011 / 12:18

На Скупштини дијаспоре и Срба у региону у Београду истакнуто је да је вријеме неразумијевања и пољуљаних односа матице и дијаспоре прошлост, те да Србија постаје стожер окупљања цјелокупног српског расијања и обједињавања снага српског народа.

На скупу је најављено да ће у Београду бити отворена канцеларија Скупштине дијаспоре и Срба у региону и истакнута потреба успостављања партнерског односа матице са Србима у свијету, као и да Србија мора да брине и води рачуна о интересима сваког Србина ма гдје живио.

Отварајући скуп у Београду, премијер Србије Мирко Цветковић истакао је да ће Србија по стопи привредног развоја у овој и идућој години бити регионални лидер и позвао представнике дијаспоре да инвестирају у Србију.

Цветковић је рекао да дубоко вјерује да ће Србија до краја године добити статус кандидата и термин за отпочињање преговора са ЕУ.

Наводећи да су око четири милиона Срба у расијању амбасадори Србије, он је напоменуо да је од 2000. године инвестирано више од 600 милиона долара, док је преко девизних дознака стигло више милијарди долара.

Српски министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да Србија мора да брани и води рачуна о интересима свих Срба гдје год да живе – у БиХ, САД, Аустралији, Новом Зеланду, да се према њиховим интересима и проблемима односи као и друге државе у свијету, те да их, када затреба, подигне на виши државни ниво.

Дачић је поновио опредјељење државе да се обрачуна са корупцијом и криминалом и позвао Србе из свијета да пријављују такве случајеве приликом добијања држављанства Србије или докумената.

Министар дијаспоре и вјера Србије Срђан Срећковић рекао је да, упоредо са европским интеграцијама које немају алтернативу, Србија полако, али сигурно обједињава све снаге српског народа.

Он је додао да се Србија посебно залаже за заштиту права српског народа у земљама у региону, што представља елеменат њеног чврстог опредјељења за политику добросусједских односа и регионалне сарадње.

"Циљ је да српски народ у региону ужива исти степен заштите права као што га имају националне заједнице у Србији, на шта можемо бити поносни", рекао је Срећковић, наводећи да је изузетно важно очување националног идентитета Срба који живе ван матице.

На другој по реду сједници Скупштине дијаспоре и Срба из региона учествује 45 делегата из свијета, међу којима и један из БиХ, а циљ скупа је утврђивање смјерница за унапређење сарадње Србије и њеног расијања.

Сједница ће трајати до суботе, 9. јула, када ће бити уручена признања у седам области, а која носе имена српских најзначајнијих стваралаца који су живјели и радили у дијаспори.