Поскупљује ли струја и у медијима?

На основу случајног узорка израдили смо је анализу садржаја објава које су се односиле на тему поскупљења електричне енергије у РС и ФБиХ. Анализиране објаве забиљежене су на 5 интернет портала, 4 дневна листа и 1 недељник. Пише: Весна Џомбић Протеклих 7 дана анализирали смо објаве неколико медија о поскупљењу струје, и дошли до сљедећих […]

среда, децембар 23, 2009 / 14:03

На основу случајног узорка израдили смо је анализу садржаја објава које су се односиле на тему поскупљења електричне енергије у РС и ФБиХ. Анализиране објаве забиљежене су на 5 интернет портала, 4 дневна листа и 1 недељник.

Пише: Весна Џомбић

Протеклих 7 дана анализирали смо објаве неколико медија о поскупљењу струје, и дошли до сљедећих спознаја:

Дневни Аваз преноси да је сасвим извјесно да ће грађани наше земље у нову годину ући с новим, али вишим цијенама струје. Иако још није сигурно колико ће то поскупљење бити, упозорења су да би могло бити знатно. Регулаторна комисија за енергетику РС покренула је тарифни поступак на основу захтјева пет дистрибутивних предузећа и двије термоелектране о корекцији цијена електричне енергије.
Према овим захтјевима, струја би у 2010. години требала бити скупља у просјеку за 7,4 посто!

У обзир треба узети и повећање накнада за хидропотенцијал за 100 посто, раније повећање цијена угља и друго. Ти трошкови свакако ће утицати на цијене струје.

Вербалне акробације електропривреда

Предсједник ФЕРК, Зденко Шимуновић, у одбрану овог чина, истиче да се много тога промјенило од последњег тарифног поступка. Он истиче да се у БиХ примјењује тарифа за струју од прије двије године, и с обзиром да су се десиле многе промјене структура тарифе у том периоду сигурно је промијењена и на крају је истакао мишљење да ће купцима и онима који продају енергију одговарати нови тарифни поступак.

Даље "вербалне акробације" које долазе из Електропривреде Републике Српске, имају такође за циљ да убједе потрошаче да је поскупљење електричне енергије добар потез за привреду и крајњих корисника и неће довести до домино ефекта односно ланчаног повећања цијена осталих производа.

Захтијевано повећање цијене електричне енергије је резултат процјене вриједности основних средстава, извршене 31. децембра 2008. а на шта их обавезују међународни рачуноводствени стандарди. Резултати процјене су показали да је имовина код предузећа која су поднијела захтјеве за повећање цијена знатно потцијењена. Укњижавањем те процијењене вриједности знатно је повећана амортизација, што је онда утицало и на повећање укупних расхода, односно цијене произведене електричне енергије. Због тога руководство Електропривреде Републике Српске сматра да је наведено повећање потпуно реално, оправдано и лако доказиво кроз тарифни поступак, те да су захтјеви поднесени само у неопходном износу, потребном за даље нормално одвијање процеса производње, дистрибуције и снабдијевања електричном енергијом тарифних купаца.

Поред аргумената Шимуновића и представника Електропривреде Републике Српске, премијера Републике Српске Милорад Додик који је оцијенио да се електроенергетски систем мора одржати стабилним, истичући да минимално повећање цијене коштања електричне енергије није драматично и да је то минимално повећање које треба да одржи дугорочност система, и директорица "Електропривреде РС" Бранислава Милекић је истакла да ће одлуку о поскупљењу донијети Регулаторна комисија за електричну енергију, те да се очекује да би то могло бити почетком наредне године.

До поскупљења ће доћи

Међутим, "Глас Српске" преноси да стручњаци упозоравају да ће оваква поскупљења неминовно довести до повећања цијена животних намирница и пада животног стандарда. Осим овог, становнике БиХ у новој години дочекаће и поскупљење фиксне телефоније, цигарета и појединих прехрамбених производа. Секретар Покрета потрошача Републике Српске, Драгован Петровић рекао је да наведена поскупљења немају никаквог оправдања и да су од 2005. године четири пута повећаване цијене струје.

Такође и професор Економског факултета у Бањој Луци, Вујо Вукмирица сматра да би ово поскупљење требало одложити, обзиром на то да РС располаже довољном количином енергије, и он сматра да би то требало да се уради, посебно сада када се најављује смањење плата, јер ће то значити двоструки удар на потрошњу и тешко је предвидјети колики ће крајњи утицај имати.

Извршни директор Удружења економиста СWОТ, Саша Грабовац, не дијели мишљење професора Вукмирице те је истакао да поскупљење струје има оправдање ако се гледају тржишне цијене струје у земљама у окружењу. Такође истиче да анализе показују да цијена струје у структури цијене коштања не учествује у великој мјери и да не би требало да утиче на повећање осталих производа..

Игор Гавран из спољнотрговинске коморе БИХ, сматра да је прилично извјестан даљи раст извоза нафтних деривата у наредној години што би имало позитиван утицај на дугорочно смањење дефицита. Електрична енергија ће се такође извозити, међутим очекиване су ниже цијене у идућој години, па самим тим и смањење вриједности овог извоза. Он истиче да су позитивни показатељи о суфициту у трговини струјом, мада је негативно то што домаћа привреда не може апсорбовати производњу енергије што значи да ради само са делом капацитета. У идућој години ће осим пада цијена на свјетском нивоу, негативан утицај имати и очекивани ремонт неких производних капацитета и мања производња па ће бити теже поновити добре резулатате у производњи струје.

Међутим кључно је питање цијене струје и услови снабдјевања домаћих компанија, јер од тога много више зависи темпо изласка БИХ из рецесије и даљи економски развој.

Сваке године у РС струја поскупи 10 одсто

Када је ријеч о вриједносној орјентацији објава, негативну конотацију има чињеница да у Републици Српској електрична енергија поскупи сваке године у просјеку за око десет одсто. На то указује чињеница да је од почетка 2005. до 2008. цијена струје увећана за чак 46 одсто. Ако Регулаторна агенција за електричну енергију прихвати захтјев Електропривреде Републике Српске, струја ће од 1. јануара бити скупља још 7,4%.

Упркос тврдњама из Електропривреде Републике Српске, електрична енергија за домаћинства у Републици Српској није најјефтинија у региону. По истраживањима покрета потрошача РС, виша тарифа у Србији јефтинија је 11,23 % него у Републици Српској, а нижа за чак 162 %. Осим што је струја јефтинија, у Србији је за око три КМ мања и накнада за мјерно мјесто, која у Републици Српској кошта око 5 КМ.

Многи економисти сматрају да је прави разлог најављеног поскупљења струје, заправо, покривање дистрибутивних губитака електричне енергије на нивоу цјелог холдинга Електропривреде Републике Српске. Ти губици на годишњем нивоу износе око 17,2 %, док су дозвољени губици 14 % Забрињавајуће је то што највеће губитке прави „Електрокрајина“ Бања Лука – 22,1% јер је ријеч о дистрибутивном предузећу које снабдјева 48% потрошача. Позитивни примјери су дистрибутивна предузећа у Бијељини и Добоју, која имају годишње губитке испод лимита – око 11,7 %.

Док представници Владе РС сматрају оправданим промјену цјеновника електричне енергије, министри су одлучили да идуће године пензије буду „замрзнуте“ и најавили су смањење плата великом броју буџетских корисника. У исто вријеме, Електрокрајина вечерас припрема велику журку за своје запослене. Не треба напомињари да је локација журке општина Лакташи.

Наградно питање је : А гдје у Лакташима?

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *