Семберијо моја у активу

Премијер Додик поново је посјетио Бијељину, а овај пут разлога је било више. Од прославе 20 година постојања копманије Бобар, до презентације пројекта нове болнице. Пише: Марко Шикуљак Новинари у Бијељини већ прогнозирају да ће у предизборној кампањи попадати са ногу, јер сем што је овај град фиксиран као главна тачка предизборних активности СНСД, чини […]

среда, децембар 23, 2009 / 16:42

Премијер Додик поново је посјетио Бијељину, а овај пут разлога је било више. Од прославе 20 година постојања копманије Бобар, до презентације пројекта нове болнице.

Пише: Марко Шикуљак

Новинари у Бијељини већ прогнозирају да ће у предизборној кампањи попадати са ногу, јер сем што је овај град фиксиран као главна тачка предизборних активности СНСД, чини се да ће дешавања организована што у промотивне, што у сврхе које се користе у исти циљ као и промотивне, низати на производној траци.

Прослава је најављена као 35 година творнице жице и електрода Елвако, у чијим реновираним просторијама је и почела, мада се (судећи по паноима и ознакама) славило 20 година компаније Бобар. У обнову Елвака је уложено 2 милиона марака, и то се по унутрашњости видјело јако добро, јер власник компаније Гаврило Бобар ту жели смјестити руководство компаније. Од најављеног обиласка постројења, због кашњења најуваженијег госта, није било ништа, па није било прилике да се види шта се налази иза истурене фасаде. Поглед најљубопитљивијих, привлачила је плава тканина раширена да покрије пролаз у арматурној огради, гдје се вјероватно крио дио постројења.

Међу званицама Јосип Пејаковић и ЛДП

Међу званицама на Бобаровом слављу били су угледници разних профила, од начелника Требиња Доброслава Ћука, власника БН телевизије Владе Тришића, па и представник локалне власти Мићо Мићић, који је постао начелник Бијељине након што је поменутог Бобара побиједио на локалним изборима, али и они којима на прву лопту нисмо знали намјену, попут Јосипа Пејаковића и члана београдске Либерално демократске партије, Ивана Андрића.

Након што је пристигао и Додик, директор Елвака, Саво Радић, могао је да почне са подсјећањем, како је та фирма важила за једног од највећих произвођача жице и арматурних мрежа на подручју бивше Југославиј. Савић каже да данас запошљава 230 радника, и да ће ову годину завршити са 90 милона марака укупног прихода, што је на прошлогодишњем нивоу, а укупна добит износиће три до четири милиона КМ.

 

Послије изјава, услиједило је пресељење у салу биоскопа, у којој је припремљена свечана академија поводом 20 година компаније Бобар. На видео биму је ишла пословна репортажа о достигнућима компаније којуводи, по неким тврдњама, најбогатији човјек у БиХ. Симптоматично, о годинама у којима се стварала моћна империја коју чине "Бобар осигурање", "Бобар банка", предузеће "Дринатранс", "Бобар Аутосемберија", "Елвако", "Универзал" и "Бобар радио", говорило се као о тешким годинама, али без помињања ријечи рат.

Бобар је хвалио сараднике без којих ништа не би постигао, али које други нису могли довести себи, јер нико од њих не би напуштао фирму са таквом атмосфером и међусобном повезаношћу. Такође је замолио присутне за аплауз свима онима, који су учествовали у стварању прве осигуравајуће фирме у Србији – СИМ, која је за кратко вријеме постала најбоља кућа те врсте. Без помена зашто та фирма више не ради, ни зашто поред бизниса у пет држава – БиХ, Македонији, Њемачкој, Енглеској и САД; Бобар нема посао у највећој земљи региона, у којој је започео свој пословни пут.

Бобар: Од економске, гора је морална криза

Занимљива је била и изјава да је гора криза од ове финансијске која влада свијетом, ова криза морала која влада код нас, и позивање на породицу као основ друштва. Има посла, каже још Бобар, више него што би неки хтјели да раде, иако је криза. Бобар је Додика најавио као човјека који га је одмах препознао кад га је први пут видио, и за кога је рекао "Па он је бољи човјек од мене".

Додик није дужио са са причом. Похвалио је успјешан посао свог кандидата за начелника Бијељине, говорећи о визији коју он посједује. Кад је Бобар тражио да оснује банку, ником тада ни на крај памети није било да се тако нешто треба основати, каже Додик. Истакао је и обавезу власти да направи повољан пословни амбијент и нагласио да Влада Српске нема намјеру да било чим ограничава компаније, него, напротив, да их развија.

“Само успјешан бизнис може да доведе до успјешне власти. Људима треба отворити могућности да раде. Велики бизнис нема емоција, а у компанији `Бобар` видимо многе емоције. То значи да се не остављају људи, да се брине о људима, да се редовно исплаћују плате. Успјех сваког појединца, без обзира који посао обавља, успјех је саме компаније“, нагласио је Додик.

Страначка промоција болнице

За крај напорног дана, остало је да се представи пројекат нове регионалне болнице, која ће се градити у Бијељини, чију презентацију је организовао општински одбор СНСД. Очигледно нико није сматрао да о овој теми могу нешто рећи и званичници општине на чијој се територији гради болница, макар по заслузи одабирања локације, ако не због заговарања да се она изгради.

Главни програм водили су Додик, министар здравља Шкрбић и предсједник Општинског одбора СНСД Бијељина, Милица Марковић. Тако се могло сазнати да је пројекат обећан прије три године, и за све то вријеме радило се на припремним активностима и изналажењу одговарајућих партнера и идејног рјешења. Радови на изградњи болнице требају почети на прољеће, а биће завршени за 24 мјесеца. Влада РС улаже у овај капитални објекат више од 60 милиона КМ, од чега 30 милиона из властитих фондова и 30 милиона КМ бескаматног кредита који ће добити од аустријске Владе, земље одакле долази стратешки партнер за овај пројекат, "Вамед".

Представник стратешког партнера је, да неко не би помислио другачије, грађанима Бијељине поручио да би реализација овог посла засигурно "још чекала и да можда не би била ни спроведена у дјело да није било разумијевања и подршке Вкаде РС и ресорног министарсва". И предсједница општинског одбора СНСД се захвалила премијеру и министру на истрајном и преданом раду како би се замисао изградње болнице и материјализовала

Ресорни министар је на крају додао, како ће нова болница бити и нови изазов за руководство болнице у Бијељини. Али и на то се мислило, па се већ кренуло са едукацијом менаџера, што је предуслов за савремен рад.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *