Поплаве: Онемогућен прилаз кућама у четири насеља

У градишким насељима Гашница, Врбашка, Бистрица и Орахова онемогућен је прилаз за 37 кућа због изливања ријеке Саве и на подручју ове општине на снази су мјере ванредне одбране од поплава. Ријеч је о 15 кућа у Гашници, 11 у Врбашкој, осам у Бистрици и три у Орахову и све се налазе у небрањеном подручју. […]

понедељак, април 8, 2013 / 12:00

У градишким насељима Гашница, Врбашка, Бистрица и Орахова онемогућен је прилаз за 37 кућа због изливања ријеке Саве и на подручју ове општине на снази су мјере ванредне одбране од поплава.

Ријеч је о 15 кућа у Гашници, 11 у Врбашкој, осам у Бистрици и три у Орахову и све се налазе у небрањеном подручју.
У Мјесној заједници Орубица водом је окружено 10 кућа које нису поплављене, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

На овом подручју ради се на утврђивању насипа, а два чамца су у сталној приправности. Припадници општинске Службе цивилне заштите су на терену, прате стање и пружају неопходну помоћ становницима.

Пут Градишка – Козарска Дубица је проходан, али се вода појављује на појединим дионицама у Гашници и саобраћај се одвија отежано. На овој путној комуникацији постављена је саобраћајна сигнализација која упозорава на могућу опасност.

У општини Србац евакуисана је једна породица у селу Бајинци, те двије породице у селу Кобаш, те су смјештене у сусједне куће које нису угрожене. Вода је дошла до улаза 20 кућа у Кобашу, Бајинцима и Гају.

Припадници србачке Цивилне заштите су на терену и пружају неопходну помоћ за четири породице у селу Кобаш којима куће нису поплављене, али им је отежан прилаз.

Код угрожених домаћинстава на подручју општине Србац дежурају четири чамца.

У општини Козарска Дубица водостај ријеке Саве јутрос у 7.00 часова био је 889 центиметара, а ријеке Уне 283 центиметара.

Због појаве подземних вода, у мјесту Градина отежан је прилаз за око 10 домаћинстава, која нису поплављена. Припадници општинске Службе цивилне заштите су на терену, прате стање и пружају неопходну помоћ становницима чијим кућама је отежан прилаз.

Мјере ванредне одбране од поплава на снази су и на подручју општина Козарска Дубица и Србац.

Републичка управа Цивилне заштите ће општинама Градишка, Србац и Козарска Дубица дати одређену количину гумених чизама и апарата за исушивање.

Црвени крст Републике Српске ће им подијелити пакете са храном и хигијенским потрепштинама.

Редовна одбрана од поплава уведена је на подручју општине Шамац због пораста нивоа ријеке Саве на 651 центиметар.

Због повећаног водостаја ријека Сава није у могућности да прихвати воде ријеке Босне, која се излила на површини од око 100 хектара небрањеног простора на којем су засијане пољопривредне културе.

На подручју општине Дервента ријека Сава се излила у дијелове мјесних заједница Трстенци, Дубочац и Пјеваловац, гдје је поплављено око 200 хектара засијаних пољопривредних површина. Двије куће још су окружене водом.

На подручју општине Костајница нема поплављених подручја ни угрожених објеката, а ријека Уна је у свом кориту. Снабдијевање је уредно.

Ниво воде у општини Језеро је у опадању, амбуланта више није под водом, као ни Улица 21. новембра која је проходна. Три породице, које су евакуисане из својих домаћинстава, још нису враћене у кућама.

Снабдијевање водом, струјом и намирницама је уредно.

На подручју које покрива Подручно одјељење Цивилне заштите Бијељина јутрос је проток на Хидроелектрани /ХЕ/ Зворник износио 1199 метара кубних у секунди, ХЕ Бајина Башта 976 метара кубних у секунди, ХЕ Вишеград 956 метара кубних у секунди.

Висина водостаја ријеке Дрине на устави Јања износи 425 центиметара и за 35 центиметара је мањи у односу на јуче. Водостај Саве на водомјерној станици Рача износи 694 центиметра и за пет је већи него јуче.

На подручју општине Брод и даље је на снази редовна одбрана од поплава. У оквиру ове мјере рађено је на утврђењу насипа на Старом Полоју, гдје је уграђено око 5.000 врећа са пијеском.

Штаб за ванредне ситуације је у сталном засиједању, а у општинској Служби цивилне заштите уведено је дежурство.

На подручју Требиња и даље је у прекиду путни правац за Вељу Гору, а ниво воде је у опадању. Стање у осталом дијелу, које покрива Подручно одјељење Цивилне заштите Требиње је уредно.Оставите одговор