Агенција за банкарство: Кредите треба усмјерити за обављање дјелатности

Банке у Републици Српској требало би да кредитне активности више усмјере на кредите за обављање дјелатности, јер је тај сегмент кредитирања релативно мало заступљен, наводи се у извјештају Агенције за банкарство Српске. Крајем 2012. године укупни кредити дати грађанима износили су 2,2 милијарди КМ и за један одсто су већи у односу на стање крајем […]

понедељак, 8 априла, 2013 / 11:56

Банке у Републици Српској требало би да кредитне активности више усмјере на кредите за обављање дјелатности, јер је тај сегмент кредитирања релативно мало заступљен, наводи се у извјештају Агенције за банкарство Српске.

Крајем 2012. године укупни кредити дати грађанима износили су 2,2 милијарди КМ и за један одсто су већи у односу на стање крајем 2011. године.

Од укупних кредита, 1,68 милијарди КМ или 76 одсто пласирале су банке Српске, а око 540 милиона КМ или 24 одсто пословне јединице банака, чије је сједиште у Федерацији БиХ.

Према рочној структури укупних кредита, 14 одсто су краткорочни, а 86 одсто дугорочни кредити.

Према намјенској структури, износ од 1,45 милијарди КМ односи се на краткорочне и дугорочне кредите за општу потрошњу.

Кредити за стамбене потребе износили су 603,6 милиона КМ, а кредити за обављање дјелатности 161,4 милиона КМ.Оставите одговор