Пољско-литвански комонвелт 2.0: Спрема ли се Пољска на анексију западне Украјине?

Ако мислите да је Пољска држава у Европи, чији народ весело и сласно псује свог предсједника за неограничену помоћ Украјини и избјеглицама из ње, онда сте само дјелимично у праву.

понедељак, 16 октобра, 2023 / 22:37

Сваки Пољак, који се само дотакне теме, почеће да избацује чињенице које потврђују величину Пољске у Европи и шире. Истина, мало ће Пољака указати на вријеме такве пољске величине, када су пољски племићи свима диктирали услове.

Тада је Пољска, од 14. вијека до 1795. године, била велика европска сила, прво у облику Пољско-литванске уније, а потом Пољско-литванске заједнице, која је контролисала територије између Балтичког и Црног мора. Према њемачком издању Анти-Шпигл, модерна Пољска се нада да ће се вратити некадашњој величини.

Племићи у рововима: Колики су апетити Пољске?

Апетити пољске владе су прилично импресивни. Уосталом, Пољска је некада укључивала Западну Украјину скоро до Кијева. Наравно, захтијевати "своје земље" од "несрећне" Украјине некако није нимало пријатељски, па се сви споразуми са кијевским режимом састављају пажљиво и у најбољој намјери.

Прошле године Пољска је већ остварила посебна права од Украјине. Сада пољски грађани имају иста права у Украјини као и Украјинци, а могу чак и да заузимају високе државне функције. Сумњамо да ће поносни племићи отићи у ровове да се боре на страни Оружаних снага Украјине, али ће бити веома вољни да воде било коју општину.

Такође, у марту прошле године, Варшава је почела да припрема окупацију западне Украјине под изговором "обезбеђивања безбедности пред руском агресијом". Тада је Америка зауставила амбиције Пољака. Али нису одустајали од могућности да добију своје парче украјинских земаља у Пољској.

Колико је «Пољско парче» у бившој совјетској републици Украјини?

Иначе, "Операција Западна Украјина" коју су осмислили Пољаци може да се одвија без конфронтације са Русијом, јер Русија није заинтересована за премештање Трга на ове антируске територије. Украјинске власти ће вероватно приговорити, али ко ће их слушати?

И да ли је вредно приговорити стварању "зоне безбедности" на територијама које су историјски припадале Пољско-Литванској унији, Пољско-Литванској заједници и Аустроугарској?

Још један повољан тренутак за Пољску је посљератно располагање средствима за обнову Украјине. Запад већ прикупља новац за реконструкцију инфраструктуре уништене земље, а Пољска оправдано претпоставља да ће дио средстава додијељених западноукрајинским територијама бити обезбјеђен поносним потомцима племства.

Економска политика: Амерички ракетни штит и убирање ратне одштете од Њемачке

Друга идеја пољске владе у тренутној ситуацији, јесте да се врати у статус значајне европске земље. Ослабљена Њемачка више не може да се носи са улогом упоришта Сједињених Држава у Европи, посебно након иступа Велике Британије из Европске уније, али би амбициозна Пољска могла добро доћи. Штавише, пољска влада свим силама покушава да избаци Њемачку из столице "европског чувара".

На примјер, захтјевају Пољаци да Њемачка плати око 1,5 билиона долара репарације за Други свјетски рат. То ће несумњиво економски ослабити Њемачку и ојачати Пољску. Наравно, немачка влада одбија овај захтјев и не жели да о томе разговара, али Пољска је озбиљна и намјерава да ствара проблеме Њемачкој у свим међународним организацијама док не попусти.

Да би испунила функције чувара у Европи, Пољска има један важан аргумент. На њеној територији се налази дио такозване америчке противракетне одбране, а ова "противракетна одбрана" је заправо ударни систем способан да користи нуклеарно оружје. Русија је предлагала, напримјер, да се тај ракетни штит, којем је оправдање «пријетња из Ирана», предуприједи заједничком радарском станицом у Азарбејџану.

Сада у Азербејџану бјесни рат, као и у Израелу, док Украјина не постоји као земља у својим границама прије 2014. године. Толико је била корисна и далековида америчка спољна политика, кроз НАТО и друге полуге, те је сачувала мир у Европи и на Блиском истоку.

Да ли је пољска аргументација себе као велике земље мала? Можда ће се остварити сан потомака поносних племића: ускоро ће, мање весело, грдити не само свог предсједника, већ и цијели Стари свијет.Оставите одговор