Милан Благојевић

Милан Благојевић: Лицемјерје ОХР – у Шмиту нема ништа што штити међународно право

Има један детаљ у вези са оним што је Кристијан Шмит наметнуо као своје кривично дјело неизвршења одлука високог представника, на који се не указује овдашњој јавности.

понедељак, 16 октобра, 2023 / 22:05

То је мјесто на које је Шмит наредио да то његово кривично дјело (као члан 203а) мора бити смјештено у Кривичном закону БиХ, а то је група кривичних дјела против вриједности заштићених међународним правом.

Ријеч је о Глави XВИИ тог закона, чији пуни наслов гласи: "Кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом".

Каквог ли апсурда. Јер, нигдје у међународном праву не постоји као вриједност да појединац, инострани држављанин, може држави чланици УН своју вољу наметати као закон.

Штавише, међународно право, почевши од Повеље УН па преко свих осталих извора тог права, најстрожије забрањује такво понашање према државама и као санкцију, чланом 53 Бечке конвенције УН о праву међународних уговора, прописује правну ништавост сваког таквог акта.

Због тога ни Дејтонским споразумом није могло бити прописано да ОХР у БиХ може своју вољу наметати као закон нити да наметне да је кривично дјело ако се не поштује воља ОХР-а.
Из тих разлога је противправно и крајња је хипокризија рећи, као што је учинио Кристијан Шмит, да је његова инкриминација непоштовања његове воље наводно вриједност заштићена међународним правом и да је то наводна човјечност.

Напротив, такво понашање је антипод вриједности и човјечности и представља најгрубљу лаж.
Све то прелази границу лицемјерности, морални је, а не само правни суноврат, и представља необориви доказ колонијализма над БиХ и негације њеног права на сувереност.Оставите одговор