Политички пламен пиралена не јењава: СДС тврди да је угрожено здравље ватрогасаца и новинара

Ватрогасци, новинари и сви људи који су приствовали пожарима у бањалучком Инцелу су због неодговорног понашања надлежних институција доведени у опасност дугорочног угрожавања здравља, изјавио је Слободан Станић, члан Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС.

петак, август 2, 2019 / 14:21

Он каже да се није смијело десити да ватрогасци иду гасти пожар, а да нису упозорени на присуство пиралена чијим горењем настају токсична и канцерогена хемијска једињења. (Фронтал овдје користи прилику да напомене и да једна странка са српским прерогативом у имену, не би смјела на презентацији користити писмо Анте Павелића, али то је тек тема која политичаре не занима…)

„Република Српска је морала имати катастар загађивача који и служи за то да се избјегне угрожавање здравља људи. Гледао сам те катастре за Србију, Црну Гору и Хрватску и тамо се јасно знају локације са  хемијским супстанцама и у случају пожара се лако може провјерити да ли се на одређеном локалитету налазе штетне материје“, појаснио је Станић.

Он је истакао да се мора утврдити идентитет лица која су се налазила на пожариштима у Инцелу како би им се омогућила максимална здравствена заштита и могућност да остваре своја права уколико дође до здравстених посљедица .

„Ту мислим на професионалну ватрогасну јединицу, али и на добровољно ватрогасно друштво из сусједног насеља Врбања. Они су ишли да гасе класичан пожар, да би се касније испоставило да постоји присуство токсичног пиларена. На сликама које су објавили медији се види да су неки од ватрогасаца на себи имали само мајце кратких рукава и да нису имали заштитна одијела и маске“, казао је Станић, додајући је здравље угрожено свим људима који су присуствовали пожару укључући и новинаре и сниматеље. Станић је рекао да је доказано да се при горењу пиралена штетни продукти повећавају сто пута и да једна литра ове течности може загадити милијару литара воде.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *