Покрет научника против премјештања урне Николе Тесле

Покрет „Спасимо науку“ саопштио је данас да се противи најављеном премјештању урне Николе Тесле из Музеја Николе Тесле у Храм Светог Саве.  Научници окупљени у покрету "Спасимо науку" сматрају да је Споразум представника Српске православне цркве, Владе Србије у техничком мандату и привремених органа Града Београда о премјештању Теслине урне у јеку предизборне кампање, примјер […]

недеља, март 2, 2014 / 14:01

Покрет „Спасимо науку“ саопштио је данас да се противи најављеном премјештању урне Николе Тесле из Музеја Николе Тесле у Храм Светог Саве.

 Научници окупљени у покрету "Спасимо науку" сматрају да је Споразум представника Српске православне цркве, Владе Србије у техничком мандату и привремених органа Града Београда о премјештању Теслине урне у јеку предизборне кампање, примјер злоупотребе великог научника у дневнополитичке сврхе , наводи се у саопштењу тог покрета.

Споразумом који је прије два дана потписан у Патријаршији СПЦ предвиђено је да посмртни остаци научника Николе Тесле буду премјештени из музеја посвећеног том великану у Београду у порту Храма Светог Саве, где ће му бити подигнут и споменик.

Споразум су потписали партијарх српски Иринеј, министарка енергетике Зорана Мијхајловић испред Владе Србије и предсједник Привременог органа Београда Синиша Мали.
Урна Николе Тесле налази се у згради музеја у Београду који носи његово име од 1957. године.

Покрет "Спасимо науку", који окупља научнике са више факултета и института укључујући Институт за физику и који је активан на друштвеним мрежама, сматра да је потписивање овог споразума "правно и етички проблематично" и позива јавност у Србији да не дозволи премјештање урне из музеја у коме се, како подсјећају налази више од пола вијека.0 КОМЕНТАРА

  1. Сви пренесоше ту вест, само нико да објави који су то еминентни стручњаци који се баве фејсбук и твитер групама. Мора да смо лидери на научном пољу интернет петиција.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *