Почиње новосадски филмски фестивал

Интернационални филмски фестивал "Синема сити” почиње данас у Новом Саду, а током осам наредних дана публика ће моћи да види преко 150 остварења у 14 селекција домаће и стране продукције. Међу њима су три такмичарске: „Национална класа”, „ExitPoint”, „До 10.000 долара”. Поред филмског, концепт фестивала предвиђа и музички, академски и медија-арт програм, а све ће […]

субота, 18 јуна, 2011 / 08:33

Интернационални филмски фестивал "Синема сити” почиње данас у Новом Саду, а током осам наредних дана публика ће моћи да види преко 150 остварења у 14 селекција домаће и стране продукције.

Међу њима су три такмичарске: „Национална класа”, „ExitPoint”, „До 10.000 долара”. Поред филмског, концепт фестивала предвиђа и музички, академски и медија-арт програм, а све ће се одвијати на више од 20 локација у граду.

У „Националној класи” биће представљена домаћа остварења: „Ако зрно не умре” Синише Драгина, „Бели, бели свет” Олега Новковића, „Синема комунисто” Миле Турајлић, „Како су ме украли Немци” Милоша Радивојевића, „Непријатељ” Дејана Зечевића, омнибус „Октобар” студената режије ФДУ у Београду, „Шишање” Стевана Филиповића, „TheBox” Андријане Стојковић, „Тилва рош” Николе Лежаића, „Заједно” Младена Матичевића и „Здухач значи авантура” Милорада Милинковића.

Такмичарска селекција интернационалног филма „ExitPoint” доноси актуелна остварења свјетске кинематографије, која су приказана на значајним светским фестивалима попут Берлинала, Санденса, Кана, Трajбеке… Публика ће видети филмове: „Црна Венера” (Француска) „Црни хлеб” (Шпанија, Француска), „Црно и бијело” (Турска), „Када напуштамо” (Њемачка), „Кавасакијева ружа” (Чешка), „Лимбо” (Норвешка), „Магарци” (Велика Британија), „Обилазница” (Румунија, Аустрија), „Планина Бајо” (Аргентина) и „Тамара Дру” (Велика Британија).

У трећој такмичарској селекцији „До 10.000 долара” (филмови снимљени буџетом мањим од 10.000 долара) налази се 26 остварења из Србије, Црне Горе, Хрватске, БиХ, Пољске, Русије, Канаде, Шпаније, Њемачке и Израела. Аутори су се пријављивали на конкурс фестивала, а побједничком филму припада и новчана награда.

Кроз 11 селекција ревијалног програма биће представљена нека од најзначајнијих филмских остварења ове сезоне, музички филмови, најбољи регионални филмови, остварења младих филмских аутора из Аустрије, лектира филмске историје… У оквиру селекције „Омаж домаћем аутору” публика ће бити у прилици да погледа филмове великана српског и југословенског глумишта Велимира (Бате) Живојиновића, а у „Омажу страном аутору” дјела Беле Тарa, Шарунасa Бартасa и Дороте Кеђежавске.

Музички програм фестивала одржава се на Петроварадинској тврђави и атрактивним локацијама у центру града, а обухвата бројне концерте, спектакуларне журке, ВИП партије и пријеме за госте. Академски програм се састоји од преко 30 панела са учесницима из више од 10 земаља (филмски умјетници, теоретичари, критичари и представници филмских институција) који ће дискутовати о темама значајним за филмску уметност и филмску индустрију.Оставите одговор