Насин Гласник сликао Меркур

Насина свемирска сонда "Месинџер" која је средином марта постала прва свемирска летјелица која је ушла у орбиту Меркура, успјела је снимити више од 20 000 фотографија и обавити истраживања која би могла помоћи да се напокон разријеше дуготрајне мистерије о планети најближој Сунцу – наводе истраживачи. Насина свемирска летјелица која кружи око Меркура вратила је […]

субота, 18 јуна, 2011 / 08:33

Насина свемирска сонда "Месинџер" која је средином марта постала прва свемирска летјелица која је ушла у орбиту Меркура, успјела је снимити више од 20 000 фотографија и обавити истраживања која би могла помоћи да се напокон разријеше дуготрајне мистерије о планети најближој Сунцу – наводе истраживачи.

Насина свемирска летјелица која кружи око Меркура вратила је неке спектакуларне фотографије које су понудиле изненађења о чудноватом свијету на површини Меркура.

"Имали смо много претпоставки о Меркуру које су биле непотпуне и погрешно постављене", рекао је Син Соломон с Института Карнеги у Wашингтону. "Многе од тих идеја сад морају бити стављене са стране, јер сад по први пута видимо податке из орбите", рекао је.

"Месинџер" фотографише сваки центиметар површине Меркура, а фотографије су показала велике наносе вулканских материјала близу сјеверног пола те планете. Нова истраживања потврдила су да су вулканске активности обликовале Меркурову кору и површину кроз већи дио његове историје. Осим камером, "Месинџер" је и другим алатима истражује осбине Меркура.

Тако је детектовао зачуђујуће велике нивое сумпора на површини планете, што би научницима могло помоћи да схвате природу Меркуровог поријекла. Засад су подаци које је понудио "Месинџер" у потпуности поништили теорију да је Меркур сличан Мјесецу. Не само то него је постало јасно да је Меркур потпуно другачији од свих планета у Сунчевом систему, и то на начине који тек сад постају јасни.

"Меркур је заправо свијет за себе. Баш као и Земља, Меркур има своју посебност", истакао је један од научника на пројекту.

Уз помоћ ласера, "Месинџер" ће покушати установити утемељеност старих претпоставки да на Меркуру можда има залеђене воде. Иако за то постоји мала могућност, с обзиром на то да температуре на Меркуру достижу и 450 степени Целзијусови, постоји шанса да се у подножјима кратера, која су у вјечној сјени, ипак налазе одређене количине леда. Рани резултати овог истраживања потврђују ову теорију.

Осим тога, научници су установили и једну занимљивост везану уз магнетно поље око Меркура. За разлику од Земљиног поља, Меркурово магнетно поље је асиметрично, па је његова јужна хемисфера пуно изложенија "бомбардовању" набијених честица са Сунца.

Научници признају да још не могу схватити важност и значење многих проналазака "Месинџера" у овој раној фази истраживања. И сам "Месинџер" одрадио је тек 25 одсто своје једногодишње мисије, па се научници надају да најбоље тек долази.

Ова мисија коштаће отприлике 446 милиона долара, а научници сматрају како је то прихватљива цијена за сазнања која ће им о Меркуру пружити.