Побуњеници опет заузели Брегу

Либијски побуњеници преузели су данас контролу над стратешки важним нафтним градом Брега, а побуњенички Национални савјет одбацио је било какву транзицију власти у земљи према приједлогу синова либијског лидера Моамера Гадафија, о којем је раније писао „Нјујорк тајмс“. Снаге либијске опозиције ушле су у Брегу која је недјељама поприште сукоба Гадафијевих снага и побуњеника, који […]

понедељак, април 4, 2011 / 17:09

Либијски побуњеници преузели су данас контролу над стратешки важним нафтним градом Брега, а побуњенички Национални савјет одбацио је било какву транзицију власти у земљи према приједлогу синова либијског лидера Моамера Гадафија, о којем је раније писао „Нјујорк тајмс“.

Снаге либијске опозиције ушле су у Брегу која је недјељама поприште сукоба Гадафијевих снага и побуњеника, који постепено напредују потпомогнути ваздушним нападима западних коалиционих снага, јавио је АП.

Побуњеници су, реагујући на писање америчког листа, одбацили приједлог Гадафијевих синова да се успостави уставна демократија која би подразумијевала одлазак њиховог оца са власти, истичући да сви они најприје треба да оду како би започели дипломатски преговори.

"То је (Национални) савјет потпуно одбацио. Гадафи и његови синови треба да оду прије него што се започну било какви дипломатски преговори", изјавио је портпарол побуњеника Шамседин Абдулмелах у њиховом упоришту у источном граду Бенгазију, јавио је АФП.

"Нјујорк тајмс" је, позивајући се на једног неименованог дипломату и једног либијског званичника, пренио да би транзицију власти у Либији водио Гадафијев син Саиф ал Ислам.

У међувремену, НАТО је саопштио да ће америчка војска данас повући своје борбене авионе из мисија у Либији и да преузима улогу пружања подршке у сукобу у овој земљи, јавила је америчка агенција.

Борбене авионе за извођење напада и операције пресретања сада ће обезбјеђивати Велика Британија, Француска и друге чланице НАТО, рекао је један неименовани званичник Алијансе, а америчка ваздухопловна средства и даље ће бити на располагању за случај потребе пружања помоћи савезницима.

Пентагон је раније саопштио да су САД пристале на захтјев НАТО да до данас учествују у ваздушним ударима коалиције у Либији, док је америчка војска претходно планирала да учешће своје авијације у либијској кампањи оконча протеклог викенда и читаву операцију препусти Алијанси.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *