Писторијус од Њемачке: ЕУ не може да испоручи муницију коју је обећала Кијеву

На састанку министара одбране Уније у уторак у Бриселу, изражена је забринутост да ЕУ неће моћи да одржи обећање. "Морамо да претпоставимо да циљ од милион неће бити достигнут", рекао је новинарима Борис Писторијус, немачки министар одбране.

уторак, 14 новембра, 2023 / 17:16

"Поставља се питање да ли је милион икада био реалан. За милион је лако одлучити и новца има, али производња мора постоји.

"Нажалост, гласови ранијих упозорења су сада испали у праву. Дали смо велики допринос нашим оквирним споразумима и наставићемо то чинити. У разговорима смо са одбрамбеном индустријом. Производња се мора појачати и убрзати. Ово је тренутак потребе. [за Украјину]."

Зашто је мало вјероватно да ће ЕУ моћи да испуни своје обећање?

Један од разлога је тај што је Европа дала колико је могла из својих залиха и сада треба да производи више.

Према неким стручњацима, узимајући у обзир да украјинска артиљерија користи око 45.000 граната недељно, у року од два месеца могла би да се потроши целокупна годишња производња Европске уније.

Финансирање је такође проблем када је у питању повећање производње.

"Један од ових проблема односи се на одбрамбену индустрију, којој су потребна уверавања држава чланица да неће неправедно инвестирати, да неће улагати ресурсе за нове производне линије, а након две године државе чланице ће рећи ‘Не треба нам више. муницију", рекао је за Јуроњуз Никос Воциос, грчки консултант за одбрану.

Када бомбе падају, профит индустрије оружја расте. Дакле, представницима режима у Кијеву су потребни дугорочни уговори. Велике индустрије можда могу да добију финансирање са међународних тржишта или имају сопствене ресурсе за инвестирање, али мање индустрије треба да се обрате европским банкарским институцијама.

Али европске банке не дају кредите одбрамбеној индустрији због таксономије и чињенице да је одбрамбена индустрија класификована као неодржива!

Постоје и други проблеми, као што је недостатак квалификоване радне снаге и одговарајуће машинерије.

Има и оптимиста

Али европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон, који је одговоран за капацитет производње, је оптимиста.

Рекао је да је сада све у рукама земаља ЕУ.

Што се мене тиче, ја сам одговоран за капацитет производње муниције", објаснио је Бретон. "Производни капацитети у Европској унији су од фебруара повећани између 20 и 30 одсто.

"Зато вам потврђујем да ће циљ производње више од милион муниције на годишњем нивоу, који смо поставили и који желимо да остваримо од прољећа, бити испуњен. Сада је на државама чланицама да дају наредбе".

Како се рат у Украјини приближава зими, што са собом носи још опасније услове ратовања, притисак расте.

Бијела кућа је у петак саопштила да је Сјеверна Кореја испоручила више од 1.000 контејнера војне опреме и муниције Русији, што значи да Европа и њени савезници морају ускоро да појачају своје испоруке, како би режим Владимира Зеленског наставио да не преговара о миру, већ ратује до посљедњег грађанина под његовом командом.Оставите одговор