ПИО РС тужи БиХ, Федерацију и федерални завод ПИО/МИО

Фонд Пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске поднио је Суду БиХ тужбу за накнаду штете у износу од 545 милиона марака против БиХ, Федерације БиХ и Федералног завода ПИО/МИО. Предмет овог спора су пензије корисника који су право на пензију остварили до априла 1992. године на територији садашње Федерације БиХ. Тих пензионера било је 38.000, а данас […]

понедељак, март 14, 2011 / 14:25

Фонд Пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске поднио је Суду БиХ тужбу за накнаду штете у износу од 545 милиона марака против БиХ, Федерације БиХ и Федералног завода ПИО/МИО.

Предмет овог спора су пензије корисника који су право на пензију остварили до априла 1992. године на територији садашње Федерације БиХ. Тих пензионера било је 38.000, а данас их је 25.845, будући да се ради о најрањивијој популацији и да их је до сада преминуло око 13.000.

Захтјев за накнаду штете односи се на износ који је Фонд ПИО РС исплатио корисницима пензије који су то право имали на територији ФБиХ, и то за период од 1. октобра 2004. до 30. новембра 2010, са затезном законском каматом почев од утужења до коначне исплате и трошковима парничног поступка – саопштено је из Фонда ПИО.

Основ за ову тужбу су Еропска конвенција о људским правима те недосљедно провођење мјера из ранијих одлука Дома за људска права БиХ, Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Карановић против БиХ", у којима је закључено да је ФБиХ дискриминисала подносиоце пријава у уживању њихових права из социјалне сигурности, да РС није дискриминисала подносиоце пријава у уживању њихових права из социјалне сигурности и да је ФБиХ наређено да у року од шест мјесеци предузме кораке на измјени административних и законских рјешења како не би више дискриминисала подносиоце, што до данас није учињено.

Тужба за накнаду штете биће процесуирана одвојено од раније тужбе коју је Фонд ПИО РС покренуо пред редовним судовима у БиХ још у априлу 2005. године. Тај предмет се након рјешавања пред Основним и Кантоналним судом у Мостару и Врховним судом ФБиХ сада налази пред Уставним судом БиХ, гдје је за крај мјесеца заказана расправа по апелацији Фонда ПИО РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *