ПИК – Да ли РС има територијалне претензије на Брчко дистрикт ?

На посљедњој сједници Управног одбора Савјета за провођење мира у марту није донесена одлука о затварању супервизије у Брчком, јер су неке чланице ПИК-а изразиле забринутост односом Републике Српске према граници у Брчко дистрикту, сазнају "Независне новине" из дипломатских извора. Лист наводи да неким утицајним земљама ПИК-а смета што се на званичним картама РС, укључујући […]

субота, 23 априла, 2011 / 11:24

На посљедњој сједници Управног одбора Савјета за провођење мира у марту није донесена одлука о затварању супервизије у Брчком, јер су неке чланице ПИК-а изразиле забринутост односом Републике Српске према граници у Брчко дистрикту, сазнају "Независне новине" из дипломатских извора.

Лист наводи да неким утицајним земљама ПИК-а смета што се на званичним картама РС, укључујући и оне које се налазе у кабинетима предсједника РС, предсједника Владе РС и другим институцијама, налазе мапе Српске које унутар дистрикта цртају међуентитетску границу.

"Ове земље су мишљења да унутрашња граница ентитета не постоји. Оне се питају да ли у ствари Српска има територијалне претензије у Брчко дистрикту. Они сматрају да то може погоршати ситуацију и да то не доприноси нормализацији стања у БиХ", рекао је извор листа.

Иако у ОХР-у нису децидно жељели да одговоре на питање да ли је заиста питање границе толико озбиљно да је због тога одгођено затварање супервизије, "Независним" је у овој институцији речено да РС шаље "читав низ негативних сигнала" који изазивају забринутост.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је да су то само тривијална објашњења, која се само користе за одгађање одлуке о затварању супервизије. "Наравно да Српска уважава рјешење којим је утврђено да је ентитетска линија избрисана и то је нешто што ми признајемо. Не знам стварно коме више треба да проблематизује ствари. РС је дала допринос усвајању амандмана за Брчко дистрикт и то поштујемо, јер смо и сами гласали за то", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је Брчко дистрикт дефинисан као заједничко власништво два ентитета, из чега произлази да РС има и права и обавезе у дистрикту.

Директор Управе за геодетске и имовинско-правне послове РС Тихомир Глигорић рекао је да РС поштује Анекс два Дејтонског мировног споразума, који дефинише питање границе.

Он је истакао да је РС предана да до краја буде ријешено питање граница у БиХ, због чега је и потписала споразум са Владом Федерације БиХ, Савјетом министара БиХ и НАТО да то буде ријешено, те нагласио да се са реализацијом кренуло, а онда то стало, али не кривицом Српске.0 КОМЕНТАРА

  1. Сви су дозволили! Прво онај ко је оставио Брчко као отворено питање у Дејтону. Затим, они који су потпуно игнорисали арбитражни поступак, а то су прве послијератне власти које су се правиле да се заправо ништа не дешава док је супротна страна увелико лобирала и радила посао, и на крају ово кукавичко усвајање амандмана на који су пристали сви. НИКАДА се није смјело пристати да се арбитражна одлука званично призна. Требало је максимално одуговлачити и правити се невјешт, а онда поставити управо ово питање 49 – 51 %. Међутим наши, на челу са Лемијем, са циљем да се ријеше Грегоријана су пристали на све. Грегоријан није отишао, супервизија је још ту, а ми смо опет и опет испали наивни.

Оставите одговор