Петиција против Пајтића: 160.000 људи тражи оставку и изборе

Представници опозиционих странака у Скупштини АП Војводине, предвођени Српском напредном странком /СНС/, предали су данас у писарницу покрајинског парламента петицију са око 160.000 потписа грађана, којом се тражи оставка покрајинског премијера Бојана Пајтића и расписивање ванредних избора у Војводини. Шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини АП Војводине Игор Мировић рекао је новинарима послије предаје петиције […]

понедељак, 20 маја, 2013 / 13:39

Представници опозиционих странака у Скупштини АП Војводине, предвођени Српском напредном странком /СНС/, предали су данас у писарницу покрајинског парламента петицију са око 160.000 потписа грађана, којом се тражи оставка покрајинског премијера Бојана Пајтића и расписивање ванредних избора у Војводини.

Шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини АП Војводине Игор Мировић рекао је новинарима послије предаје петиције да је СНС прикупила нешто више од 130.000 потписа грађана Војводине, а Социјалистичка партија Србије /СПС/ око 30.000 потписа.
Повод за петицију била је Декларација покрајинске владе, акт којим се тражи заштита уставних и законских права Војводине.

У Новом Саду у току је сједница Скупштине АП Војводине на којој посланици покрајинског парламента расправљају о Приједлогу те декларације.

Декларација је подигла велику буру у политичкој јавности, а опозиција за њен текст тврди да има опасну "сепаратистучку ноту".

За разлику од опозиције, владајућа посланичка већина у покрајинском парламенту, предвођена Демократском странком /ДС/, сматра Декларацију својеврсним апелом републичкој власти да коначно почне поштовати права Војводине, гарантована Уставом Србије и актуелним законима.