Пећина Мишарица: Име јој је на мјесту

Настављамо са популаризацијом наших природних љепота Знате ли гдје се налази највећа колонија слијепих мишева у РС? Пећина Мишарица налази се на обронцима брда Понир, у близини села Бијели Поток, удаљена 7,5 километара од Бање Луке. Састоји се од једног канала којим повремено протиче водени ток градећи језерце при крају канала. Овом пећинском систему припада […]

недеља, децембар 11, 2011 / 11:39

Настављамо са популаризацијом наших природних љепота Знате ли гдје се налази највећа колонија слијепих мишева у РС?

Пећина Мишарица налази се на обронцима брда Понир, у близини села Бијели Поток, удаљена 7,5 километара од Бање Луке. Састоји се од једног канала којим повремено протиче водени ток градећи језерце при крају канала. Овом пећинском систему припада и пећина Хајдучка врата која се налази сјеверно од Мишарице.

Пећина је посебно значајна по великом богатству троглофилске фауне – станиште је највеће колоније слијепих мишева у Републици Српској. Током истраживања у 2009. години издвојено је неколико заштићених врста: велики мишоухи вечерњак (Myotis myotis), дугокрили љиљак (Miniopterus schreibersi), јужни потковичар (Rhinolophus euryale), мали потковичар (Rhinolophus hipposideros) и велики потковичар (Rhinolophus ferrumequinum).

Зими се овдје проналазе само појединачни примјерци двије врсте (Rhinolophus ferrumequinum и Rhinolophus hipposideros), док се у љетњем периоду формирају импозантне породиљске колоније, једна мјешовита (Myotis myotis и Miniopterus schreibersi) и једна колонија јужног потковичара.

Пећина Мишарица је значајна и као археолошки локалитет. Сондажним ископавањем пронађене су двије бронзане сјекире, венецијански бронзани новчићи, фрагменти керамичких посуда и кресиво за пушку кремењачу.

Према Закону о заштити природе, пећина Мишарица предложена је за заштиту у категорији споменик природе. Елаборат „Споменик природе – Пећина Мишарица“ израђен је 2011. године.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *