Авганистан: Пребројане жртве, укупно 80

Авганистански предсједник Хамид Карзаи изјавио је данас да је у нападу на прославу шиитских муслимана погинуло 80 људи, знатно више него што је раније саопштено. "Број који сам добио јутрос је 80 погинулих", рекао је Карзаи на једном скупу у главном граду. За сада није јасно да ли је Карзаи мислио само на напад у […]

недеља, децембар 11, 2011 / 11:21

Авганистански предсједник Хамид Карзаи изјавио је данас да је у нападу на прославу шиитских муслимана погинуло 80 људи, знатно више него што је раније саопштено.

"Број који сам добио јутрос је 80 погинулих", рекао је Карзаи на једном скупу у главном граду.

За сада није јасно да ли је Карзаи мислио само на напад у Кабулу, у којем је, према подацима полиције, било 55 жртава, или коначан број обухвата инциденте у још два града.

Авганистански званичници раније су објавили да је у нападима у Кабулу, сјеверном граду Мазар и Шарифу и јужном Кандахару у уторак, 6. децембра, погинуло укупно 59 лица.

Ови напади подстакли су страх међу становништвом од покретања таласа насиља између шиитских и сунитских муслимана у Авганистану.

Овакви напади су чести у Пакистану и Ираку, али у Авганистану није било већих напада на шиите од свргавања талибана, упркос вишедеценијском рату и етничким тензијама.

Амерички амбасадор у Авганистану јуче је изјавио да не мисли да ће у земљи избити међувјерски сукоб.

Карзаи је изјавио да је одговорност за нападе преузела група из Пакистана Лашкар е Џангви и да ће се тим поводом обратити пакистанским властима.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *