ПДВ није усклађен са привредним кретањима

У првој половини ове године пореским обвезницима враћено је 436 милиона КМ ПДВ-а, што је за 100 милиона КМ више у односу на исти период прошле године када је пореским обвезницима укупно враћено 336 милиона КМ, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ. У УИО сматрају да пораст захтјева за поврат ПДВ-а од […]

субота, 9 јула, 2011 / 22:09

У првој половини ове године пореским обвезницима враћено је 436 милиона КМ ПДВ-а, што је за 100 милиона КМ више у односу на исти период прошле године када је пореским обвезницима укупно враћено 336 милиона КМ, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ.

У УИО сматрају да пораст захтјева за поврат ПДВ-а од чак 30 одсто на полугодишњем нивоу није усклађен са привредним кретањима у БиХ, као и да постоји одређени број захтјева за поврат ПДВ-а и захтјева за порески кредит који нису у потпуности оправдани.

Из тог разлога инспектори УИО кренули су у појачане контроле захтјева пореских обвезника за поврат ПДВ-а.

"За све оне обвезнике за које се у предстојећим контролама утврди да су супротно законским прописима подносили захтјеве за поврат ПДВ-а и захтјеве за порески кредити, биће изречене одговарајуће казне", наводи се у саопштењу.

УИО БиХ подсјећа да чланови 210. и 211. Кривичног закона БиХ прописују да свако ко нетачно исказује податке у ПДВ пријави у износу изнад 10.000 КМ, и уколико се то ради са намјером, а на бази фиктивног промета, чини кривично дјело. Према обвезницима за које се утврди да су тако поступали биће поднијети извјештаји Тужилаштву БиХ.

С друге стране, сви они обвезници који послују у складу са законским прописима могу и даље рачунати на уредне и у складу са законским роковима извршене поврате ПДВ-а, додаје се у саопштењу.