ПДП: СНСД се залаже да Мостар буде престоница културе Европе

О томе ко је издао Бању Луку могли би расправљати, само када би административни центар знао уопште како се зове. Без тога тешко да га ико може икако именовати.

четвртак, 28 септембра, 2017 / 15:52

Вијест да СНСД из своје испоставе у Мостару подржава кандидатуру тог, а не главног града Републике Српске, потакла је ПДП да реагује. Дио редовног препуцавања ко је већи дупедавац ефбиховским и западним политикама, који РТРС и Срна најчеће сваљују на опозицију, рећи ћете. Па се она брани указујући на очигледно супротне случајеве.

И били би сте у праву.

Бања Лука или Бањалука?

Но хајдемо прво саопштење које се залаже за престоницу (назначено само одступање у писању имена града):

Градски одбор ПДП Бања Лука поздравља данашње саопштење Градског одбора СНСД Мостар, којим су потврдили да је СНСД подржао кандидатуру Мостара за европску пријестоницу културе 2024, те да истовремено СНСД подржава и кандидатуру Бањалуке (одавде и надаље само овај облик).

Ово би било смијешно, да није трагично.

У сваком случају, ПДП даје снажну подршку кандидатури Бањалуке, уз дужно поштовање Мостару и свим Мостарцима, те јошједном позивамо руководство СНСД-а да повуче подршку мостарској кандидатури, како не би умањили шансе Бањалуке.

Што се тиче положаја Срба у Мостару, Градски одбор ПДП Бањалука им жели да мирно и у добрим односима са другим народима, живе у свом граду.

Међутим, овакво понашање СНСД, као странке, супротно је интересима нашег града и Срба који овдје живе, као и свих других грађана Бањалуке.

Градски одбор ПДП Бањалука не жели да користи ову тему у дневнополитичке сврхе, него се искључиво залаже за свој град, за разлику од мостарског одбора СНСД-а који се придружио измишљеним и лажним нападима на министра иностраних послова Игора Црнадка.

(крај саопштења)

Откуд нетрадиционално Бањалука уопште у језику?

Наиме, на градској управи самој, те ако смо код ауторитета и највиша државна високошколска установа у граду се зове Универзитет у Бањој Луци. Данас већина медија (Укључујући и РТРС и БН, рецимо, кад све гледате већ кроз политику) пишу Бањалука. У цитираном саопштењу се може осјетити да се почетак преписивао из већ неког ранијег обрасца, па се Градски одбор ПДП зове  како је и наопослом – Бања Лука. Но, већ даље у цитираном тексту иде неисправан облик.

Неко кога је било баш брига за етимологију, предање и заоставштину највећег српског града западно од Дрине, смислио је да је правилно и једно и друго. И јесте. Но, осим што би по тој логици вандалско-визиготског правописа требало хитно увести као правилне и облике Новисад и Бео ГрадХерцегновом да не говоримо), једино што није чак и по том рушилачком и бесмисленом правопису исправно, јесте користити и један и други облик истовремено.

Отуд нам право да на ово укажемо цитирајући, без обзира што то раде сви. И актуелни градоначелник Игор Радојичић је користио нетрадиционалан облик "Бањалука" у својој кампањи, једнако као и одборничка листа ПДП. Можда су се Талић и СНСД нашли управо по тој линији?

Ако већ није смијешно што Бањалука апсолутно пишу сви који не знају или им је рогобатно да деклинирају Бању Луку по падежима.  Онда је трагично што смо ми на Фронтал.СРБ безброј пута писали о томе. Ето, уколико је толико тешко из самих установа које финансирају грађани Бање Луке истрајавати на једној својој особености и оригиналности, па је кроз деклинирано име продавати као туристички сувенир у граду, одмах уз слатку лаж о 7:1 у односу жена и мушкараца, онда барем да се донесе уредба града Бања Лука како се зове.

Па ако је већина ментално ретардирана да поништи облик са натписа на згради у којој сједи, онда нека буде неписмењачко Бањалука. Али само да знамо како је, да не би сутра освануло да може и БА ЊАЛУКА.

Историјски и етимолошки, значењски и смисаоно, она се МОЖЕ писати једино и искључиво као БАЊА ЛУКА. За све оне којима је то компликовано, будући да је то архаични старосрпски облик придјева, и име значи Банско насеље или Бански газ (преко ријеке). Као што Бањ Брдо значи Баново Брдо, али га још увијек ни у Београду, као ни код куће, не пишу као Бањбрдо. Још мање као Бановобрдо.

Уколико су доносиоци одлука и сви могући корисници српског језика у Граду Бања Лука и шире толико глупи, да не могу да науче један облик деклинације, нека се пропише да се према ријечи односе (кад је пишу) као према полу-сложеници.

ИСПРАВАН ОБЛИК НЕПИСМЕНОГ ПИСАЊА: Он је из Бања Луке.

НЕИСПРАВАН ОБЛИК НЕПИСМЕНОГ ПИСАЊА: Он је из Бањалуке.

ПРАВИЛАН ОБЛИК ПИСМЕНОГ ПИСАЊА: Он је из Бање Луке.

Но, то је друга прича и посебна тема. Која би нас одвукла предубоко у причу. А онда би било о кулутури, а овдје је  ријеч о политици. Знате колико је за културом брига. Чак и када се диже фрка око престонице читаве Европе у културном смислу. Алтруистички је и оволико писати о науци о језику, писму и култури, али сухи, прорачунати политички смисао је јасан:

Сад је стварно јадно послати апликацију за престоницу културе, када не знаш људима објаснити како тачно то да пишу.

То више дјелује шарлатански неозбиљно, него културно.

Као мијењање године рођења Петру Кочићу у парку послије толиких година.

Али то је сигурно зато што се српски писац и политичар залагао за облик Бања Лука. Са насловне фогографије можете видјети и колико се они што се сликају за Кочићев збор поштују његову жртву и слиједе његово инсистирање на азбуци и опирању аустроугарским културно-језичким политикама и плановима…

 Ускоро се неће имати чему бити престоница ни код куће, а камо ли у Европи.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор